5.1.07

HBL 5.1.07: Kommentar

Vad krävs för att bli Lordis tronföljare?

1962 och 1973 tävlade vi med den förtjusande judinnan Marion Rung. 1990 floppade vi med finlandssvenska Beat som sjöng på obegriplig svenska. 2004 satsade vi på Jari Sillanpääs tango. Och ja, i fjol satte vi på monstermasker och vann Eurovisionen. Finland kan beskyllas för mycket, men ingen ska komma och säga att vi inte försökt. Frågan är hur vi hittar ett vinnande koncept?

Det ser inte ut att bli någon ”hallelujamoment” i årets uttagningar. Schlagerfansen tippar att Idolsvinnaren Hanna Pakarinen ska slå ut motståndet. Laura Voutilainens flopp 2002 med Addicted to You var ofattbar för mig, jag hoppas på revansch i år. Pasi Rantanen som är frontfigur i Thunderstone blir vår anknytning till Lordi. Det var han som satte de höga tonerna i monsterrockarnas refräng förra året. Lovex har försprång på den europeiska fronten, deras musik spelas redan på tysk musik-tv. Men vad kan slå monstren på tassarna?

I årets första Idolsavsnitt kommenterade juryn att om inte artisten sjunger på finska behöver man inte räkna med framgång i Finland. Jag tror inte att det räcker för framgång i Eurovisionen. Nu återstår bara att se om hjärta och smärta går hem och hur mycket monsterinfluerat årets schlageromgång bjuder på.

Missa inte schlagerbloggen på www.hbl.fi, där skriver vi mer och mindre seriöst om schlagervåren.