14.5.07

Dobro veche, Srbija!

Serbiska Marija Serifovics bön Molitva hörsammades av Europas balladvänner. Nu får hennes hemland knäppa händerna och be om tid och pengar för att kunna arrangera nästa års Eurovisionsschlagerfestival.

Med överlägsna 298 poäng i Eurovisionens semifinal och 268 poäng i finalen tog erifovic inte bara förstaplatsen utan också tävlingen till sitt hemland nästa år.

Det serbiska rundradiobolaget RTS kommer nu att tillfrågas om det är villigt att stå för värdskapet och trolla fram en mastodont av Eurovisionsslag på under 374 dagar och lägga ut miljonsummor på tv-produktionen. Om RTS tackar ja är den mest sannolika skådeplatsen Belgradarenan som byggdes för basket-VM 1994, men som stod klar först 2004. Arenan är belägen i de nya delarna av huvudstaden och har cirka 20 000 åskådarplatser. Den har även tidigare fungerat som musikscen för bland andra Andrea Bochelli, Phil Collins och 50 Cent.

Serbien och Montenegro deltog i år för första gången i schlager-EM som enskilda stater. Montenegro fick nöja sig med en 33:e plats i semifinalen medan Serbien gick segrande ur såväl semifinal som final på första försöket. Tidigare har Serbien deltagit i Eurovisionen som del av Serbien och Montenegro 2004-2006 och som del av Jugoslavien 1961-1992. Jugoslavien vann 1989 i Schweiz med Rivas bidrag Rock Me och arrangerade tävlingen 1990 i Zagreb i nuvarande Kroatien.

En semifinal 22 maj

Västeuropeiska länder har klagat mycket och högljutt över att enbart Östeuropeiska länder under senare tid har rönt framgång i Eurovisionen och att semifinal-finalsystemet är orättvist. Svante Stockselius, Eurovisionsansvarig vid arrangörsorganisationen EBU, meddelade under årets schlagerfestival att man inför 2009-årstävling har planer på att införa två semifinaler och en final till vilken ingen är direktkvalificerad.

I Eurovisionsschlagerfestivalen tävlade i år 42 länder, av dessa var 14 direktkvalificerade till final. Tio tack vare höga poäng i fjolårets tävling och de fyra stora länderna (Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Spanien) som av tradition alltid är i final. Inför Eurovisionen i Serbien är det möjligt att så många som 50 länder anhåller om att få delta. Bland de potentiella nykomlingarna finns Azerbajdzjan och Palestina.

Den femtiotredje Eurovisionen kommer att gå av stapeln i Serbien den 22 och 24 maj 2008.

HBL/Björn Heselius