10.1.07

Eurovisionsfeber

Eurovisionsfebern stiger för var dag som går. Finland har inte kommit upp i samma hets som t.ex. Sverige redan i flera år beskådat. Det svenska melodifestivalspektaklet ligger i särklass om man jämför med resten av Europa. Hysterin började tidigare veckorna innan den stora Eurovisionen, nu inleds den direkt efter att segraren förkunnats. Under sommaren andas Christer Björkman som under många år varit förgrundsfigur för Melodifestivalen ut, men redan i början av hösten inleds spekultationerna om den kommande festivalen. Städer tävlar om att få stå värd för semifinalerna, tusentals och åter tusentals låtskrivare och musiker sänder in sina bidrag i förhoppning om att bli utvalda. För artisterna är festivalen i dag ett av Sveriges största marknadsföringstillfällen.

Njutbart i längden? Föga troligt.
Marknadsföring? Definitivt.

Bland fansen är det förstås en helt annan situation - de flesta känner redan innan till artisterna som kan tänkas representera det övriga Europa och bakgrundsfigurerna är redan kompisar med många fans. Fanklubbarna utser kontinuerligt alternativa vinnare, alla tiders vinnare, juniorvinnare i Junior Eurovision Song Contest (JESC). Knappt hinner man andas ut innan Europa börjar göra sig redo för nästa år.

Hittills har Albanien, Georgien, Irland, Israel, Moldavien, Nederländerna, Schweiz och Turkiet utsett sina representanter som ska tävla i Helsingfors. Finland utser ju som bekant sin representant den 17 februari och Sveriges melodifestivalfinal hålls i Globen den 10 mars.

Samtidigt som eurovisionen ständigt växer och nya länder (som inte nödvändigtvis hör till det geografiska Europa) vill med, finns det länder som inte längre går med på hysterin. Italien drog sig ur evenemanget 1997 efter några års velande. Officiellt heter det att man inte ville satsa stora pengar på tävlingen då man fått så få poäng under de senaste åren. Det elaka ryktet säger å andra sidan att man i protest drog sig ur eftersom EBU, (Europeiska Radio- och TV-unionen) som ordnar eurovisionen, inte gick med på så många reklampauser som den italienska rundradion RAI ville ha.

Ett land som själva ändrar reglerna lite som det faller sig är Jordanien. De visar inte Israels tävlingsbidrag utan tonar tonar ut bilden då grannlandet tävlar. Så har man gjort i åratal och det tycks inte ske någon förändring på den fronten. De år Israel vunnit har jordansk television istället visat det bidrag som kommit på andra plats.

Det här och mycket annat har eurovisionsgurun Tobias Larsson skrivit om på Yles officiella webbsajt www.yle.fi/eurovision. Vi kommer med största sannolikhet att få stifta närmare bekantskap med detta levande eurovisionslexikon under schlagervåren på Hbl.

- - -

Dagens favoritlåt: Ryssland 2006 - Dima Bilans Never Let You Go på ryska.