30.4.07

Drottningdag i Nederländerna

Den nederländska nationaldagen till ära har jag valt att börja de olika deltagarländenas djupdyk i landet som kan stoltsera med fyra Eurovisionsvinster.

29-åriga Edsilia Rombley representerar Nederländerna i årets Eurovisionsschlagerfestival med bidraget "Nooit Meer Zonder Jou" ("On Top of the World"). Vi såg henne senast tävla i Storbritannien 1998 då hon framförde "Hemel En Aarde" och placerade sig på en fjärdeplats. Det är den bästa placeringen för landet sedan dess.

Tävlingsinstinkt är inget som sångerskan saknar, förutom sin tidigare framgång i Eurovisionen har hon nu senast deltagit i den nederländska versionen av Let's Dance (Tanssii tähtien kanssa).

Holländarna står så gott som enade bakom Edisilia då hon nu reser till Helsingfors för att tävla i semifinalen.
- Går det fint i Helsingfors kommer folk att titta på finalen lördagen den 12 maj, men klarar hon sig inte genom semifinalen är jag säker på att folk blir mer negativa, säger Jan Prygoda, eurovisionsfan i Nederländerna.

Den nederländska uttagningen höll i år en låg profil eftersom rundradiobolagen efter många års dåliga Eurovisionsresultat inte ville spendera stora summor på tävlingen. Edisilias bidrag framfördes i det omtyckta tv-programmet Paul de Leeuw-show där bland andra den finländske ambassadören deltog.
- Edsilia hade själv redan valt vilken av de tre låtarna som hon framförde som hon skulle sjunga i Helsingfors, så det var mer promotion för hennes nya skiva, kommenterar Prygoda.

Eurovisionen har fått större genomslagskraft i de kommersiella nederländska kanalerna, något som Prygoda förklarar med de mångåriga dåliga resultaten som satt både ekonomiska spår och problem med att folket inte uppskattar tävlingen i samma utsträckning som under åren då det gick bra för landet.
- Holländarna ser Eurovisionen som en tävling med korrumperat röstningssystem och tror att det land som har den mest uppseendeväckande showen vinner. Den trenden kan säkert inte vändas såvida inte Edsilia når finalen och får någorlunda bra placering.

Ska det nu då bli dags för Nederländernas femte Eurovisionsvinst, efter torka på den fronten under de senaste 32 åren?
- Utöver de dödsoptimistiska Eurovisionsfansen tror ingen här att vi kommer att vinna tävlingen. Men trots det så ger man sitt stöd åt Edsilia och hon är välbevakad i media. Stämningen bland vanligt folk är dock fortfarande att vi borde dra oss ur Eurovisionsschlagerfestivalen, avslutar Prygoda.
Bidraget framförs på engelska i Eurovisionens semifinal, tordagen den 10 maj i Helsingforsarenan.
(Foto: The Entertainment Group)