2.5.07

Första mötet

I dag var Malin och jag på plats för att inspektera presscentret som ligger i Mässcentrum, cirka 400 meter från Helsingforsarenan. Ombyggnationerna i arenan är klara och all teknik testad. Säkerheten ligger på flygplansnivå (vi fick inte komma in ens till presskonferensen utan att gå genom metalldetektorer) och alla tycks vara glada och nöjda.

EBU:s Svante Stockselius sa sig vara nöjd med förberedelserna i Helsingfors. Trots att vi väntat på det här tillfället i drygt 40 år blev det stressigt då vi väl skulle organisera allt på under ett år, tillade YLE:s Kjell Ekholm.

Programledarparet Jaana Pelkonen och Mikko Leppilampi visade sig för den samlade pressen och ploppade ur sig några välvalda vänlighetsfraser på engelska och franska. ESCtoday.com:s reporter ställde den intressantaste frågan, hur många klänningar Jaana kommer att byta mellan under tävlingen. Hemlighetsmakeriet är stort, men Mikko avslöjade att han byter kostym lika många gånger som Jaana byter klänning.

Illustrationer av scenen har kommit ut på webben och imorse då jag kom till ackrediteringskontoret råkade jag se en tv-skärm med direktlänk till en kamera på scenen. Självklart nappade jag fram mobilkameran och snappade en bild. Ingen hej-hurra-vad-bra-kvalitet, men en första bild av vad det är artisterna ser ut över från scenen.

De som övat på scenen hittills är mellannumren för både semin och finalen. Under semifinalkvällen kommer vi att få se en Kalevalainspirerad show med folkmusik blandat med hiphop, stepdansare, kantelemusik, folkdans och rock framförd av cirka 40 personer. Finalkvällens mellanakt kommer som tidigare känt att vara baserad på Apocalypticas mörka cellomusik, men kommer även att ha dansare från nationaloperan och akrobater, bland annat från Cirque du Soleil.

Programledarnas övningar på scen inleddes i dag klockan halv två och imorgon bitti börjar semifinalisternas scenövningar. Jag kommer att vara på plats för att se Bulgariens första övning och lovar en kort mellanrapport då.
(Foto: HBL/Björn Heselius)