21.1.07

Takk fyrir, Ísland!

Islands första semifinal drog ut på tiden i går. Vi följde deras sändning med ordboken i högsta hugg och njöt varje sekund av språket och programledarinnans vackra klänning och fantastiska Star Warsinspirerade frisyr.

Men bidragen. Vad har hänt? Island som genom åren lyckats så bra med Selma, Birgitta Haukdal, Jónsi och Páll Óskar. För att inte tala om Silvía Nótt. I år känns första uttagningen som värsta trubadurtävlingen. Endast ett par av de åtta bidragen lämnade gitarren och barstolen bakom scenen, och förstås gick artisten vidare till final. Bríet Sunna i sin röda klänning kommer vi säkert att se mer av.

Söngvakeppni Sjónvarpsins fyrsti riðill, första omgången av den nationella uttagningen, bjöd trots våra kommentarer på god tv-underhållning. Bland låtskrivarna hittades bland annat Sveinn Rúnar Sigurðsson som var en av bakgrundsfigurerna till Heaven som framfördes av Jónsi i Istanbul 2004. Sveinn kommer att ha med ett till bidrag i årets isländska uttagningar. Under tv-sändningen trippade fjolårsvinnaren Silvia Nótt in och höll låda som den barbieprinsessa med tuggummi i mungipan som hon är.

Island har deltagit i Eurovisionen 18 gånger sedan 1986, och varit snubblande nära en vinst med Selmas All Out of Luck 1999. Två gånger under åren har Island lyckats komma sist i tävlingen, och två gånger har de liksom Finland inte fått delta på grund av dåligt resultat året innan.

I går kväll gick följande tre bidrag vidare till finalen den 17 februari:
  • Sigurjón Brink - Áfram
  • Bríet Sunna Valdemarsdóttir - Blómabörn
  • Matthías Matthíasson - Húsin hafa augu
(Foto: RUV)