4.5.07

Bilder - scenrepetitioner

Scenen är formad som en fisk vid vattenytan. Nere till vänster ser du ryggfenan sticka upp och till höger lyfter den stjärtfenan upp i luften. I det här fallet 6-8 meter ovan scengolvet.

Bakom scenen finns mängder av armaturer, en genomskinlig (!) tv-skärm som går runt hela scenen och bakom skärmen en stjärnhimmel med små, små lampor. Dessutom hänger där en gardinliknande mosaik av plastbitar som liknar fiskfjäll.

Uppe i taket hänger som jag tidigare skrivit tonvis av armaturer och riggar. Det mest fascinerande efter en dag i arenan tycker jag är den trådupphängda tv-kameran. Har du någonsin undrat hur flygbilder vid stora shower görs? Svaret är en trådlös kamera som hänger i fyra vajrar från olika hörn av arenan, en s.k. SpiderCam. Genom att vinda in och ut kablarna i olika takt får du kameran att röra sig så gott som obehindrat i hela luftrummet.

Eurovisionen från Helsingfors är för övrigt den första schlager-EM-tävlingen som sänds i HD-tvkvalitet. För detta ändamål använder man sig av 25 inhyrda HD-kameror.

Alla bilderna är tagna från den plats där kommentatorerna sitter. Alla 42 delegationerna sänder tv-programmet i sina hemländer med egna kommentatorer. Vår finlandssvenske dito är ju som bekant Thomas Lundin.
(Foto: HBL/Björn Heselius)