8.5.07

Mingel: Vikingafest

Vikingafesternas stekta kött och sprit har i år fått ett tillägg. Nu är det glitter och glamour och plockmat som gäller. De nordiska länderna håller varje år en gemensam fest under Eurovisionsveckan. I år gick den av stapeln på Euroclub i Gamla studenthuset i centrala Helsingfors.

Alla nordiska artisterna visade upp sig och sjöng sina bidrag och några andra sånger. Förutom the Ark då. De skyllde på att inte ha hunnit soundchecka eftersom de tränat på arenan och visade istället sin video för publiken.

Jag hörde folk hosta något om divor bland publiken.

En som däremot rev av tre egna låtar osoundcheckat efter dagens arenarepetitioner var unga fröken Pakarinen som strålade som solen själv under allt det svarta löshåret. Förutom Leave me Alone fick publiken även ett smakprov på Lovers från nya skivan med samma namn och Fearless från sitt första album.

Danska DQ, som Thomas Lundin introducerade med orden "i år tävlar två dragqueens i Eurovisionen, här kommer den som ser ut som en kvinna", var den av artisterna som orsakade mest trängsel framför scenen och drog ner de längsta applåderna. Detta trots att rösten (som vanligt, skulle jag vilja säga) inte riktigt höll på de högsta tonerna i tävlingsbidraget Drama Queen. DQ sjöng också en annan av sina egna discodängor, Earth to Earth, utan svaj på rösten.

Isländske rockaren Eirikur Hauksson drog en akustisk version av Valentine Lost och visade hur en erfaren artist beter sig. Sympatiskt och med en hel gnutta humor. Precis som vanligt. Lite för regelbunden och jämn börjar han nästan kännas nu. Har han inga toppar och svackor den karln? Är han faktiskt alltid sådär lagom?

Gladast och mest pratsam var nog norska Lorealansiktet Guri Schanke som förutom Ven a bailar conmigo även sjöng klassikern You've got a friend. Röstfiske? Absolut. Men jag tackar och tar emot, hon framstår som en sprudlande person. Och i min värld får man poäng för det.