30.1.07

Återvinning är inne

Vi återvinner allt i förhoppning att minska sopberget för varje år som går. Potatisskal och grönsaker blir jord, glas smälts ner och blir till nya flaskor och vinylskivor återuppstår som skålar.

Inte är musikvärlden sämre. Nej minsann. Nu går debatten het i kvällspressen om Katras Tietäjä är ett plagiat. Och inte som många spekulerat innan att låten skulle börja jämföras med Nightwish. Det blev holländska Within Temptation som får agera måttstock. 2004 släppte de låten Jillian (I'd give my heart) och jag måste medge att både Tietäjäs intro och refräng känns spöklikt nära släkt.

Kompositören Risto Asikainen säger till esctoday att han medvetet inte gått för nära Nightwish och att han varit förberedd på spekulationer om plagiat. Men inte att det skulle vara i jämförelse med Within Temptation, vars låt Jillian han hörde första gången efter Katras uppträdande.

Rundradion har tillsatt en oberoende grupp som skall utreda huruvida bidraget är för likt Within Temptations låt. I dag tisdag kommer de att lämna sitt utlåtande. Om låten anses vara ett plagiat kommer Katra att tävla i den nationella finalen med sitt andra bidrag, Vaaratar.

Det är inte första gången (och med all säkerhet inte sista gången) en eurovisionslåt blir anklagad för plagiat. Leta reda på era gamla eurovisionsband och lyssna på Liefde is een Kaartspel som representerade Belgien 1996. Leta sedan rätt på Sveriges bidrag 2001, Listen to Your Heartbeat och jämför. Inte för att jag säger att det skulle vara plagiat, men innan tävlingen böt en hel del pengar ägare och alla levde lyckliga i alla sina dagar.
(Foto: Within Temptation)