22.2.07

Helvetet frös till is

Det är intressant hur schlagern slår ut i blom i Finland. Efter Lordis skrällseger och den otroliga publiktillströmningen till Salutorget i maj trodde jag att Eurovisionen skulle bli en folkfest i år. I somras talade till och med främlingar med varandra i lokalbussarna och spårvagnarna här i Helsingfors. Att yttra några ord till medpassagerare hade tidigare varit tabu. Långa blickar var det minsta man skulle ha råkat ut för tidigare, men plötsligt var det helt okej att prata schlager med främlingar i Finland.

Tiimari och leksaksaffärerna sålde halloweenutstyrslar som aldrig förr till midsommar och på radio- och tv-kanalerna var det med ens egalt att diskutera schlager på allvar. Till och med tidningarna satte igång sina schlagersatsningar, och en av kommentarerna jag fick i januari var "Jag trodde att tussilago skulle blomma på månen innan Hbl schlagerbloggade".

Men ändå tycks det nyväckta intresset ha svalnat redan innan vi fått ordna tävlingen. Skvallerpressen är till och med snäll, inga smaskiga nyheter här inte. Publiken är i och för sig hysterisk, visslar och hoppar och applåderar tills händerna blöder - men åt alla tävlande.

Precis som i val är det svårt att nå soffliggarna, när det är dags för finländsk eurovisionsfinal sover de tydligen hellre. Förra veckans (vecka 7) tittarsiffror kom häromdagen och så här ser det ut.
  • Finländska eurovisionsuttagningens final (TV2): 940 000 tittare.
  • Idols (MTV3): 1 221 000 tittare.
  • Melodifestivalen, deltävling 3 (SVT1): 3 175 000 tittare
  • Så ska det låta (SVT1): 2 075 000 tittare.
Så ännu kan vi inte riktigt säga att vi är ett schlagerälskande folk som svenskarna. Men trots allt känns det som om vi uppnått något stort nu när vi vunnit Eurovisionen och under två tv-sändningar får hela Europas samlade fokus på oss.

Kedjebrevet som sänts per e-post innehöll slutklämmen "-300 grader, h*lvetet fryser till is och Finland vinner Eurovisionen". Så, vad ska vi göra härnäst?