30.1.07

All PR är bra PR

Tietäjä går fri från plagiatanklagelserna.

Rundradions oberoende expertgrupp har i dag konstaterat att bidraget Tietäjä inte är en kopia av Within Temptations Jillian (I'd Give My Heart). För att kunna kallas plagiat säger man att melodin och harmonin måste vara identiska genom hela kompositionen. Vidare säger man att refrängen och introt har samma rytmik och därför kan liknas vid varandra, och att verserna har har egen karaktär i Tietäjä.

Så nu kan upphovsmännen Ilkka Vainio och Risto Asikainen samt artisten Katra andas ut. Det var på håret att bidraget skulle ha diskvalificerats innan Rundradions expertgrupp kom med sitt utlåtande. Och som vi sedan tidigare vet är all PR bra PR.

Eurovisionssajter runt om i Europa har redan kommenterat det omtvistade bidraget.
Och då gäller ju redan mitt tidigare utlåtande att Katra skulle skriva eurovisionshistoria. Jag måste dock samtidigt krypa till korset och medge att jag numera håller Katra som vårt starkaste kort på hand inför den stundande nationella finalen i Åbo. Med lite Ryssland 2006-inspirerat scenframträdande som i Vaaratar tror jag att Tietäjä har goda chanser att tilltala Europa då schlagergenren ständigt söker nya vägar.