10.3.07

Bra, som väntat

Svenska the Ark kommer till Helsingfors i maj.
Bidraget The Worrying Kind fick flest röster av såväl landets elva jurygrupper som hemmaröstarna.

Radiohjälpen som understöds via telefonröstningen fick ihop hela 5 miljoner kronor bara tack vare kvällens melodifestivalfinal. Dessutom slog tävlingen nordiskt telefonröstningsrekord med drygt 2 miljoner röster.

Snälla, snälla Ola Salo, lova att ta med dig Gina G:s klänning (Storbritannien 1996) som hängt runt nacken i Melodifestivalen till Eurovision Song Contest också!

Redan den 17, 18 och 19 april kan vi se the ark på Tavastia i Helsingfors.
Visst ses vi där?

Final i Sverige

God kväll!
Som vanligt har jag låtit en svensk kritisera Sverige. Är jag feg? Tja. Den andra svensken (Annika) åkte som bekant till playan igår :) Så här kommenterar Ola Södermark
kvällens final som direktsänds från Globen i Stockholm.

Kolla på SVT1, SVT Europa eller www.svt.se/melodifestivalen.

Nu i kväll gäller det då, svenska folket ska välja den låt som ska representera Sverige i Helsingfors den 12 maj. Startältet är väl inte det man hade trott innan deltävlingarna drog i gång för fem veckor sedan, men kanske är detta ett tecken på att melodifestivalen står inför ett generationsskifte. De etablerade schlagerrävarna får stå tillbaka för nytända idolstjärnor , ”comebackande” 80-talsstjärnor och en skolfröken från Munkedal. I årets final har vi fyra ballader vilket är mer än det nånsin har varit sedan systemet med deltävlingar infördes år 2002. Det blir intressant att se vilken ballad som kommer at gå segrande ur den striden då de sannolikt tävlar om samma röster. Jag skulle tippa att Sonja Aldén placerar sig bäst av balladerna och att Marie Lindberg kommer in som god tvåa i balladkampen. Sarah Dawn Finer har en fantastisk röst men hennes låt kan inte mäta sig de båda nämnda bidragen, Tommy Nilsson kommer troligtvis att dra det kortaste strået här hamna i slutet av resultatlisan när rösterna är räknade. En annan intern kamp som ska bli rolig att se är den mellan Sebastian och Andreas Johnson då deras stil, låtar och scenshower påminner väldigt mycket om varandra. Här blir det säkert Andreas som slår Sebastian på fingrarna och tar större delen av ”hans” röster. Andreas hamnar troligtvis på den övre halvan av resultatlistan medan hans konkurrent Sebastian säkert hamnar på undre halvan. Den traditionella schlagerns färger försvaras ikväll av Anna Book och Sanna Nielsen, trots en stor folklighet hos dem båda så kommer de knappast att ha nåt med tätstriden att göra. Fröken Nielsen hamnar troligtvis nånstans i mitten medan Anna tyvärr kommer att hamna närmare botten av resultatlistan. Avslutningsvis har vi de två bidrag som i förhandssnacket nämnts som kvällens hetaste vinnarkandidater, Måns Zelmerlöw och The Ark. Fart och fläkt kombinerat med en refräng som fastnar gör dessa bidrag till kvällens favoriter enligt min mening. Personligen skulle jag rösta på The Ark om jag nu fick rösta (man kan endast rösta om man befinner sig i Sverige ikväll, och det gör inte jag) men sanningen är att båda dessa bidrag har stor chans att vinna ikväll.

När det gäller expertjuryn som har halva makten ikväll är jag lite orolig över deras syn på vad som är ”internationellt”. Två gånger sedan tittarna och juryn fått delad makt har de varit oense om vem som borde vinna. 2005 ville juryn ha Martin Stenmarck och tittarna ville ha Nanne. Stenmarck vann och fick en mindre hedrande 19:e plats i Kiev. 2006 ville juryn ha Andreas Johnson och tittarna ville ha Carola, som vi vet vann Carola och tag Sverige till en 5:e plats och en direktbiljett förbi kvalet i år. Jag anser att tittarna båda dessa år haft bättre koll än juryn på vad som fungerar/hade fungerat bättre internationellt. Vi får hoppas att juryn skärpt till sig i år och väljer rätt (läs: The Ark)

Avslutningsvis skulle jag vilja komma med en uppmaning till det svenska folket. Snälla, rösta på The Ark så att det blir de som reser till Helsingfors i maj. För då, och bara då, har vi en bra chans att vinna Eurovisionen, och att åtminstone slippa kvala nästa år. Jag tror att inget annat av kvällens bidrag har en chans att vinna i Helsingfors. Ända sedan ESC i Tallin 2001 har det varit en låt med en snygg scenshow som vunnit. I tur och ordning Marie N (Lettland), Sertab (Turkiet), Ruslana (Ukraina), Helena Paparizou (Grekland) och Lordi (Finland). The Ark är de enda i kväll med en snygg scenshow. Så enkelt är det.