12.1.07

Monstren erövrar USA

Efter chockvinsten i eurovisionen åkte Lordi på en uppskattad Europaturné. I eurovisionen drog monsterrockarna ihop alla tiders högsta poängsumma och försäljningen av albumet the Arockalypse har i samma anda gått bra. Nu åker Lordi över Atlanten och släpper skivan trots att rådgivarna kallar det kommersiellt självmord.

Mr. Lordi säger till amerikanska billboard.com att om amerikanerna uppskattar Kiss, Alice Cooper, Twisted Sister och W.A.S.P. kommer de att falla också för de finländska schlagerrockarna.

The Arockalypse släpps på den amerikanska marknaden den 20 mars.
(Foto: HBL/Cata Portin)

Värsta schlagern

Det är redan avgjort. Ingen vits att ordna melodifestivalen i Sverige.
Bidraget som sändes in, men som inte togs med i tävlingen har sparkat schlagersverige mitt i krysset. En parodi, en slagdänga, ett påhopp, ett ripp, men framförallt en FANTASTISK låt är vad finländske Markoolio och svenska schlagerpinglan Linda Bengtzing släppt i dagarna. Värsta schlagern heter verket som är de två artisternas första gemensamma singel. Låten är gjord av trion Henzel, Eurén och Arn.

Med Abbapiano, Kikki Danielssonklockor, Carolahöjning, Friends-Nina & Kimrefräng, Alcazarklappar, Barbadosintro och en text som exemplifierar den svenska genuinschlagerdängan är årets vinnare här för mig.

"... Och det är kärlek och det är vindar
Det är ögon och de tindrar
Och massa andra trötta gamla klyschor

Som säger allt och ingenting

Och det är stjärnor och de brinner

Det är världen och den försvinner

Och titeln ska sitta som ett slag i magen

Det är ju värsta schlagern ..."

Jag behöver väl inte skriva vilken som är dagens låt? :)
Lyssna redan nu på Aftonbladets webbradio. Låten kan också köpas i mp3-format på Itunes för lite över en euro. Jag lovar, den är värd varje cent!
(Foto: David Bicho)

Cirkus i Tammerfors

Snart börjar cirkusen på riktigt. En dryg vecka kvar tills vi får se hur Jani & Jetsetters, Hanna Pakarinen och Thunderstone levererar. Och VAD. Jag tycker det är tråkigt att alla artister går vidare från semifinalen med en av sina två låtar. Det tar bort en del av spänningen att redan innan man bänkar sig i Tammerforsstudion veta vilka artister som går vidare. Half the fun is not fun enough.

Biljetterna till semifinalerna som alltså sänds från Yles stora studio i Tammerfors släpptes i början av november och såldes slut nästan direkt. Men i motsats till våra grannländer har vi inte plats för tusentals och åter tusentals gråtande, skrikande och svimmande fans i publiken. Här sitter vi snällt på finländskt vis i nätta stolsrader och kommunicerar knappt med våra stolsgrannar. Om någon av de 150 i publiken mot förmodan viftar med plakat eller Finlands flagga får vi säkert se det i rutan. I fjol såg jag två flaggor under alla deltävlingarna. I Sveriges deltävlingar tappade jag räkningen redan innan välkommenpratet var över.

Men cirkus blir det ändå. Det har Rundradion sett till, programledarna är kända sedan tidigare. Heikki Paasonen och Jaana Pelkonen (bilden) hoppas jag att har fått lite mer känsla och erfarenhet sedan förra året för att undvika de mest pinsamma situationerna. Och självklart finns clownen med, Simo Frangén kommer att figurera vid sidan om de två programledarna. Allt förstås på en scen som Yles dekorateljé tagit fram. En riktig cirkusarena i blått och gult. För första gången verkar det bli en riktig Eurovisionsscen till de nationella uttagningarna. Ett hiblemang med någon sorts tanke bakom, istället för ett tamt försök att sexa till en konferenslokal.

Låter jag negativ? Kanske. Jag har lärt mig av tidigare år att varken räkna med pulshöjning (på sin höjd tonartshöjning) eller tårtorkning under de finländska uttagningarna. Om jag håller förhoppninarna låga kan jag inte bli knäckt när det väl kommer till krita. Men jag tycker trots allt det ska bli kul att se Hanna Pakarinen in action igen.
(Foto: MTV3, YLE/Arja Lento & Mika Kanerva)

Första chansen

Nu närmar sig vår första semifinal. I morgon är det bara en vecka kvar till den första direktsändningen, men redan på måndag kan du tjuvlyssna på första tävlingens bidrag i Radiohuset på Radio Vega.

Hans Johansson som under åren kommenterat Eurovisionen i Radio Vega kommer att guida oss genom de första bidragen i Radio Vega, måndag 15 januari klockan 15.35. Klockan 18.15 samma dag sänder Radio Suomi bidragen med finska kommentarer av Sanna Kojo.

Geir prövar lyckan i Riga

I mitten av veckan meddelade Geir Rönning på sin webbplats att han kommer att försöka i år igen. Nästa helg deltar han i den lettiska uttagningen med det (onödigt) långhåriga pianoundret Robert Wells och Niklas Rosström från Pappas eget band. Tillsammans kommer de att framföra upptempolåten Legends of Rock and Roll med Wells vid pianot, Rosström vid trummorna och Rönning på gitarr och backupsång.

Ska det bli större framgång än Finlands 18:e plats med Why i Kiev 2005? Jag tror och hoppas att trion Rönning-Wells-Rosström kan fungera riktigt bra. Men någon höjdarplacering vågar jag inte tippa på. Piano känns i och för sig väldigt Abba, och abbapiano går alltid hem bland schlagerfansen. Rock'n'Roll funkar dessutom alltid. Lite Irlandvarning befarar jag trots allt. Snälla Geir & co, låt det inte bli för smörigt och snällt. Vi vill ha edge och klös.

Det lettiska folket har visat intresse för nordiska artister och i fjolårets nationella uttagningar tävlade kronobycountrytjejen Sonja Biskop i Riga. Samma år hade den svenska schlagermakaren Thomas G:son ett finger med i det lettiska spelet då han skrev ett bidrag till uttagningarna.

Jag har fått en fråga om varför jag skrivit om schlager och Idols i ett inlägg tidigare. Mitt enkla svar är: Det är popmusik. Det är tävling. Och även om schlager som genre inte gått hem i Idolssammanhang har många artister som nu tävlar i Eurovisionen runt om i Europa upptäckts i just Idols. Dessutom kan ju nämnas att den finska jurymedlemmen Nina Tapio körade bakom Geir Rönning i Kiev.
(Foto: HBL/Mikael Nybacka)

10.1.07

Gammal räv med i gamet

Storbritannien har under flera år kämpat för att hållas med huvudet ovanför ytan i eurovisionen. Efter några resultatlösa försök med Spice Girls-kopior och tamt rappande kan britterna nu eventuellt representeras av popikonen, indiefarbrorn och The Smiths-stjärnan Morrissey.

Enligt BBC förhandlar man med Morrissey om att skriva och framföra ett bidrag för Storbritannien. Detta kom som en bumerang i retur till Morrissey då han efter fjolårets
brittiska flopp Daz Sampson kommenterat "Varför frågade de inte mig?". Nu är han tillfrågad och den stora frågan är - kommer han att lyckas lyfta Storbritannien till topplacering i Helsingfors?
(Foto: HBL/Richard Nordgren)

Eurovisionsfeber

Eurovisionsfebern stiger för var dag som går. Finland har inte kommit upp i samma hets som t.ex. Sverige redan i flera år beskådat. Det svenska melodifestivalspektaklet ligger i särklass om man jämför med resten av Europa. Hysterin började tidigare veckorna innan den stora Eurovisionen, nu inleds den direkt efter att segraren förkunnats. Under sommaren andas Christer Björkman som under många år varit förgrundsfigur för Melodifestivalen ut, men redan i början av hösten inleds spekultationerna om den kommande festivalen. Städer tävlar om att få stå värd för semifinalerna, tusentals och åter tusentals låtskrivare och musiker sänder in sina bidrag i förhoppning om att bli utvalda. För artisterna är festivalen i dag ett av Sveriges största marknadsföringstillfällen.

Njutbart i längden? Föga troligt.
Marknadsföring? Definitivt.

Bland fansen är det förstås en helt annan situation - de flesta känner redan innan till artisterna som kan tänkas representera det övriga Europa och bakgrundsfigurerna är redan kompisar med många fans. Fanklubbarna utser kontinuerligt alternativa vinnare, alla tiders vinnare, juniorvinnare i Junior Eurovision Song Contest (JESC). Knappt hinner man andas ut innan Europa börjar göra sig redo för nästa år.

Hittills har Albanien, Georgien, Irland, Israel, Moldavien, Nederländerna, Schweiz och Turkiet utsett sina representanter som ska tävla i Helsingfors. Finland utser ju som bekant sin representant den 17 februari och Sveriges melodifestivalfinal hålls i Globen den 10 mars.

Samtidigt som eurovisionen ständigt växer och nya länder (som inte nödvändigtvis hör till det geografiska Europa) vill med, finns det länder som inte längre går med på hysterin. Italien drog sig ur evenemanget 1997 efter några års velande. Officiellt heter det att man inte ville satsa stora pengar på tävlingen då man fått så få poäng under de senaste åren. Det elaka ryktet säger å andra sidan att man i protest drog sig ur eftersom EBU, (Europeiska Radio- och TV-unionen) som ordnar eurovisionen, inte gick med på så många reklampauser som den italienska rundradion RAI ville ha.

Ett land som själva ändrar reglerna lite som det faller sig är Jordanien. De visar inte Israels tävlingsbidrag utan tonar tonar ut bilden då grannlandet tävlar. Så har man gjort i åratal och det tycks inte ske någon förändring på den fronten. De år Israel vunnit har jordansk television istället visat det bidrag som kommit på andra plats.

Det här och mycket annat har eurovisionsgurun Tobias Larsson skrivit om på Yles officiella webbsajt www.yle.fi/eurovision. Vi kommer med största sannolikhet att få stifta närmare bekantskap med detta levande eurovisionslexikon under schlagervåren på Hbl.

- - -

Dagens favoritlåt: Ryssland 2006 - Dima Bilans Never Let You Go på ryska.

9.1.07

Nätproblem

Sorry, alla ni som försökt mejla oss på schlager@hbl.fi. Det visade sig i morse att e-postadressen inte fungerat de första dagarna bloggen låg ute.

Nu är den anyhow i ordning och mejlen strömmar in igen :)
Mejla gärna önskemål och idéer på vad du vill läsa i vår blogg!

Som om det inte vore nog med elände låg bloggverktyget nere för underhåll i går tisdag. Nu är dock arbetet avklarat och vi fortsätter blogga. Ber om ursäkt för nätproblemen!

8.1.07

Fusk redan nu!

Enligt eurovisionssajten Viisukuppila riskerar Jann Wilde & Rose Avenue diskvalificeras i Eurovisionen. Deras två bidrag Soft is selling och Lover lover lover som tävlar i den sista semifinalen i Tammerfors den 10 februari, har nämligen en längre tid varit möjliga att ladda ner på Internet. Låtarna har även släppts på en promo-EP i så tidigt som 2005.

Enligt Eurovisionens regler får inte bidragen spelas offentligt innan tävlingen har gått av stapeln.

Rundradion bekräftar missen och förklarar det som ett "mänsligt misstag från gruppens sida". Därför väljer de att inte diskvalificera Jann Wilde & Rose Avenua, utan enbart deras två bidrag. Gruppen har nu tid på sig till slutet av januari att hosta upp två nya bidrag till tävlingen. Till fansajten esctoday säger bandet att det kan vara omöjligt på så kort tid, men att de ska göra så gott de kan.
(Foto: YLE)