19.4.07

Nästa generations tv

Under Eurovisionen kommer yrkeshögskolan Arcada att sända 60 timmar mobiltv direkt från värdstaden. 70 personer är inblandade i projektet som går ut på att förmedla korta reportage och intervjuer direkt via högteknologiska mobiltv-kameror.

"Det här är säkerligen den genom tiderna största mångmediasatsningen i Finland och vi är väldigt stolta över att uppdraget intresserat så här många studenter och även EBU, som sanktionerat vår produktion" säger Tommy Mård, huvudproducent för projektet på Arcada

Du kan se programmen på tv-kanalen DINA, på internet, som VOD, 3G, DVB-H, i den virtuella världen Second Life, på storbildsskärmar runt om i stan och på den nya Yle-kanalen Extra.
Foto: HBL/Dan Andersson

100 tons of hardware

Förra veckan avslutades hockeysäsongen i Helsingforsarenan och direkt ändrade klimatet i arenan, isen smälte bort och 250 svettiga montörer springer nu runt där inne. Golvet ser ut som svart spaghetti av de kilometervis långa kablarna.

Drygt 100 000 kilogram (ungefär som 20 elefanter) väger de lampor och skärmar som skall se till att scenen kan ge alla 42 deltagarnationerna ett helt eget utseende. Och tiden mellan framträdandena är bara 35 sekunder.

Redan om en dryg vecka kommer de första delegationerna till Helsingfors och den 3 maj inleds semifinalbidragens tekniska repetitioner. Det är då de går igenom var på scenen de ska vara, vilka kameravinklar som används och hur framträdandet skall finslipas.

I fredagens Hufvudstadsbladet kan du se fler bilder och läsa mer om förberedelserna för Eurovisionen. Vår fotograf Niklas Rautio var på besök i Helsingforsarenan idag, här är några av hans bilder.

18.4.07

Visste du att ...

... Spanska Maissel vann hela tävlingen genom att upprepa La la la 138 gånger 1968?

... Eurovisionen är ett namn som härstammar från femtiotalets europeiska tv-samarbete för utsändning av egna produktioner till övriga europeiska rundradiobolag?

... den första Eurovisionsschlagerfestivalen hölls i Schweiz 1956 och att antalet deltagande länder då var 7 till antalet? (Nederländerna, Schweiz, Belgien, Tyskland, Frankrike, Luxemburg och Italien)

... Eurovisionen sändes i färg första gången 1968?

... sir Elton John skrev ett bidrag till den engelska nationella uttagningen 1969, men att det förlorade mot samma års bidrag Boom Bang a Bang som framfördes av Lulu?

... Nina Tapio som vi känner igen från Idolsjuryn här i Finland var körtjej åt Geir Rönning som tävlade för Finland med Why 2005 i Kiev?

... de filmade vykorten som presenterar varje deltagarland kom redan 1970?

... den yngsta Eurovisionsvinnaren någonsin var 14-åriga Sandra Kim som tävlade för Belgien 1986 med J'aime la vie? När hon blev vald att representera Belgien var hon bara 13 år gammal.

... de yngsta deltagarna hittills var en av medlemmarna i gruppen Island som elva år gammal representerade debuterande Cypern 1981 och Gili i Gili and Galit som representerade Israel 11 år gammal 1989?

... de deltagande länderna får ha maximalt sex personer som framför bidraget?

... då Israel vann 1979 tog Nederländerna hand om 1980-års Eurovisionstävling på grund av vinnarlandets oförmåga att stå för kostnaderna ett år till på raken?

... samma tävling som hölls i Haag 1980 inföll den 19 april, en helgdag i Israel, och att Israel därför blev det första landet som inte deltog i tävlingen året efter att själva ha vunnit?

... Johnny Logans vinst med Hold me now 1987 i Bryssel gjorde honom till den första artist som vunnit Eurovisionen två gånger?

... en trigger för militärkuppen i Portugal 1974 sägs ha varit då landets Eurovisionsbidrag E depois do adeus med Paulo de Carvalho sändes första gången på nationell radio?

... Gina G:s tingeltangelklänning som hon bar under tävlingen 1996 då hon framförde bidraget Oh, ah, just a little bit egentligen var gjord åt internationella superdiva-extraordinaire Cher?

... Junior Eurovision Song Contest för barn och unga första gången hölls 2003 i Danmark?

... Eurovisionen är det tv-program som har flest tittare i hela världen? 2001 följde 95 % av danskarna tv-sändningen från Köpenhamn.

... Celine Dion tävlade i Eurovisionen för Schweiz 1988 med bidraget Ne Partez Pas Sans Moi?

... 1989 vann Jugoslavien för första (och enda) gången, 1990 vann Italien för andra gången, 1991 vann Sverige för tredje gången, 1992 vann Irland för fjärde gången, 1993 vann Irland för femte gången och 1994 vann Irland för sjätte gången?

Stämpla rätt

Finland blmmar fullständigt upp till maj i år. Myntverket Moneta präglar nya mynt lagom till Eurovisionen och Posten stämplar brev med eurovisionsstämpel under de första två veckorna i maj.

I Eurovisionens myntserie finns alla finländska euromynt för år 2007. Dessutom har Erkki Vainio formgivit en medalj som med Eurovisionstema som präglats i 20 000 exemplar. Myntserien kostar 28 euro (+5,50 euro i postkostnader). Myntserien levereras från och med maj månad.
Källa: Rahapaja Moneta

Under tidsperioden 1-13 maj 2007 firar Posten den 52:a Eurovisionen med en specialstämpel. Stämpeln har ritats av Jukka Talari och används på huvudposten i Helsingfors. Stämpeln föreställer Hartwall Areena på en botten som liknar den gamla EBU-logon.

Dessutom ger posten ut 17 nya frimärken den 9 maj. Mr Lordi får ett helt eget frimärke, hela gruppen får ett frimärke där utöver Mr Lordi även Kita, Amen, OX och Awa figurerar.

På ett tredje frimärke visas tidigare representanter för Finland i Eurovisionen: Laila Kinnunen (”Valoa ikkunassa”, Frankrike 1961), Marion Rung (”Tipitii”, Luxemburg 1962 och ”Tom Tom Tom” Luxemburg 1973), Kirka Babitzin (”Hengaillaan”, Luxemburg 1984) och Katri Helena (”Katson sineen taivaan”, Israel 1979 och ”Tule luo”, Irland 1993).

Det fjärde frimärket pryds av emblemet för Eurovision Song Contest med Finlands flagga i hjärtat.
Källa: Posti

17.4.07

Titta på tv!

FST5 kör på med Eurovisionstv för fullt redan nu. Jag hoppas krafterna finns kvar om en knapp månad när det är dags för Rundradion att slå på stora trumman och sända ut den egna produktionen över hela planeten.

Inför Eurovision Song Contest (del 2/4)
Det nordiska rådet kommenterar andra halvan av semifinalens startfält.
Tisdag 17.4 kl. 19.00

Närbild
Bland annat en intervju med undertecknad och Yles schlageruppslagsverk Tobias Larsson.
Söndag 22.4 kl. 19.30

Själva semifinalen och finalen den 10 och 12 maj kommer att sändas direkt i alla 42 deltagarländerna. Dessutom har azerbajdzjansk tv och Austalia SBS köpt rättigheterna att sända programmet meddelade Rundradion mig idag. Utöver dessa 44 länders tv-bolag säger Taina Kivistö på Rundradion att man planerar att sända Eurovisionen direkt på webben också.

(Dagens språktrivia, visste du att man kan använda både adjektivet azerbajdzjansk och azerisk? Källa: TT Språket.)

Heja Hanna!

På Aftonbladets webbplats kan läsarna rösta på sina Eurovisionsfavoriter redan innan tävlingen dragit igång. För att vara riktigt svenskt demokratiska får svenskarna även rösta på landets eget bidrag, The Worrying Kind med the Ark. Men trots detta har Ola Salo & company fått hoppa ner från förstaplatsen.

Under de senaste veckorna har the Ark hållit förstaplatsen i ett järngrepp. För bara en stund sedan märkte jag att Hanna Pakarinens Leave me Alone gått förbi och alltså toppar kvällstidningens Eurovisionsomröstning. Jag tror mig våga säga redan nu att vi får 12 poäng av landet som en gång tillhörde Finland :)

Se omröstningen här: http://aftonbladet.se/vss/noje/story/0,2789,1046956,00.html

16.4.07

"Jeeeeeeh!"

Sami Kero, född 1979, har vunnit pris för årets pressbild. Kero som jobbar för Helsingin Sanomat vann Suomen Lehtikuvaajats tävling med en bild han tog strax efter Lordis Eurovisionsvinst i Aten 2006.
Foto: Sami Kero

Lordi och Apocalyptica

Under finalkvällen kommer Europa att få se en favorit i repris. Som fjolårsvinnare har Lordi en självklar plats i årets tillställning och Yle meddelar att de kommer att vara öppningsnummer för finalen lördagen den 12 maj.

Finalens pausnummer kommer Apocalyptica att stå för. Apocalyptia blev internationellt kända 1996 då de tolkade Metallica på cello.

Semifinalens pausnummer blir en fusion av traditionell och modern dans med gruppen Tsuumi. Båda showernas kostymer designas av Erika Turunen som är kostymchef vid Nationaloperan.
Foto: EPA/Rene Volfik