27.1.07

Ett steg närmare

Kvällens semifinal är avgjord. Det var med stora marginaler de vinnande låtarna "Levitä siivet" med Jukka Kuoppamäki, "Plane Away" med Humane och "Tietäjä" med Katra gick vidare.

Men gäsp så tråkigt det är att redan innan direktsändningen veta vilka artister som går vidare. Och pausen mellan framträdandena är så kort att artisten enbart med mycket god kondition och extremt hal kropp hinner slinka ner i en ny dräkt eller fixa om håret till sitt andra framträdande. Katra står självklart för ett av kvällens två hallelujamoment, hennes hår och totala scennärvaro var superba. Jag tror hennes framtid ligger hos Nightwish. Läste ju att de söker ny sångerska nu efter att ha skrämt iväg Tarja T. Kanske Katras övertydliga Nightwishinspiration (plagiat?) var medvetet ... Och än en gång kunde vi ju se att Carolafläkten kommit till användning. :)

Kvällens andra hallelujamoment stod Katri-Helena för. Jag vet för min värld inte vad det är som gör henne så fantastisk. Trots att jag inte vill falla på knä och börja tala i tungor i hennes närvaro gör jag det. Är det månne det som gör en stjärna till en stjärna?

Tv-teamet gjorde bättre ifrån sig i kväll tycker jag. Bilderna var betydligt tätare än förra veckan. Det fick scenen att se mindre ut som ett halvrest cirkustält och mer som en scen med effektfulla skärmar bakom. Dessutom verkar genrepen ha lett till att artisterna märkt var kamerorna finns, både Humane och Katra lyckades titta rakt in i kameran ett antal gånger. Inte illa gjort!

Kvällen bjuder på så mycket mer än finländsk schlager. Precis som förra veckan är det uttagningar i Norge och på Island. Dessutom ordnas uttagning 1 i Lettland i kväll och i Rumänien tävlar svenska Rednex.

På Island blir det en starkare tävling än förra veckan tippar jag. Sjunger gör både den tidigare vinnaren Jónsi och Eiríkur Hauksson som vi i skandinavien känner från Inför Eurovisionen-programmen.

26.1.07

Kval 2

Så, nu är det dags för Jukka Kuoppamäki, Humane och Katra att visa vad de går för på Yles cirkustält till eurovisionsscen. Två låtar var ska de framföra och hur de låter vet vi ju redan. Nu är den stora frågan om Katra ska lyckas slå Hanna Pakarinens klänningsbyte och Carolafläkt från förra veckan.

Röstningsförfarandet är det samma som förra veckan. Från och med klockan 12 på lördag kan du ringa eller sms:a in din röst på favoritbidraget. Alla tre artisterna går vidare till finalen med den av deras låtar som fått flest röster. Samtalen kostar som tidigare 50 cent plus lna. Textmeddelandena går lös på 50 cent styck.

De viktiga numren är följande:
  1. Jukka Kuoppamäki: Levitä siivet
    Rösta genom att ringa 0700-717-01 eller sms:a 1 till 17132.
  2. Humane: Bubble shell
    Rösta genom att ringa 0700-717-02 eller sms:a 2 till 17132.
  3. Katra: Vaaratar
    Rösta genom att ringa 0700-717-03 eller sms:a 3 till 17132.
  4. Jukka Kuoppamäki: Pikajuna
    Rösta genom att ringa 0700-717-04 eller sms:a 4 till 17132.
  5. Humane: Plane away
    Rösta genom att ringa 0700-717-05 eller sms:a 5 till 17132.
  6. Katra: Tietäjä
    Rösta genom att ringa 0700-717-06 eller sms:a 6 till 17132.
Under programmet kan du så klart precis som förra veckan sända in dina kommentarer till artisterna i direktsändning.

Skriv ev (mellanrum) ditt meddelande (max 160 tecken) och skicka till nummer 17142.
T.ex. ev Snygg frisyr Kim!
Meddelandet kostar 0,95 euro.

Varje vecka belönas den bästa kommentaren med två biljetter till Eurovisionsschlagerfestivalens semifinal den 10 maj i Helsingfors. Bland alla som sänt in kommentarer dras en lycklig vinnare som får två biljetter till Eurovisionens final den 12 maj.

25.1.07

Andra deltävlingens artister

Humane
Sedan 2004 har Kim Herolds band underhållit Europas radiolyssnare. Debutsingeln Rescue Me följdes av Crucify och Wish God was a Woman innan det första albumet Welcome to this Wonderland såg dagens ljus 2004.

Humane har blandat smått och gott från olika genrer för att skapa en fusion av framgångskoncept. Humanes andra album Dreamcurious släpptes i fjol och har tydligare akustiska influenser än det första mer electropoppiga albumet.

Humane är kvartetten Kim Herold, Kim Liljeström, Markku Metsola och Raine Kokkinen.

www.humanemusic.com
(Foto: YLE)

Katra
22 år gammal, med musiken i blodet sedan barnaåren och studier i framställningskonst på meritlistan, har Katra från Tammerfors skapat sig ett varumärke som vi utan tvekan kommer att se mera av i framtiden.

Katra släppte sin första singel Sahara under den senare halvan av 2006 och har därefter hörts en hel del på radion. I vår ska hon dessutom släppa sitt första album.

Vad som väntar för den tidigare syntharen och doaflickan för bl.a. Essentia och Lovex återstår att se.

www.katra.fi
(Foto: YLE)

Jukka Kuoppamäki
Det finländska musiklivet personifierat har han kallats. Jukka som släppte sin första skiva 1956 har över 1 200 inspelningar på meritlistan.

Jukka har också profilerat sig i schlagersammanhang. 1971 kom hans Uinu poikani vain på andra plats och utöver det har han deltagit fyra gånger i de finländska schlagertävlingarna. Andra låtar vi känner igen som bär Jukkas namnteckning är bl.a. Katri-Helenas Anna mulle tähtitaivas, Jari Sillanpääs Satulinna och Tapani Kansas R.A.K.A.S.

Jukka Kuoppamäkis senaste album Suuret tunteet släpptes 2006.
(Foto: YLE)

22.1.07

Andra veckans startfält

Den här veckan blir det svårt att välja favorit. Jukka Kuoppamäki, Humane och Katra tävlar i Tammerforsstudion på lördag. Mina kommentarer kan komma att ändras under veckan, anefter jag hör låtarna om, om igen – för att låna lite av Lena Philipsson.

Precis som förra veckan har jag satt plustecken efter de låtar jag skulle sända vidare till Åbofinalen. Summa sumarum kan sägas att andra veckans startfält är MYCKET starkt och jag tror att en av lördagens artister kommer att skriva finsk schlagerhistoria.

Som vanligt kan du lyssna på låtarna redan nu på Yles webbradio.


1. Jukka Kuoppamäki "Levitä siivet" +
Skön inledning med gitarr och trummor. Men vad händer sedan? Foxtrot på seniorhuset. Jukkas röst känns ansträngd och i bästa söndasskoleanda lyckas han få in vibrato på till och med konsonanterna.

Men melodin är mycket uppiggande, jag blir riktigt glad av att höra den. Kanske beror det på att jag kommer från bibelbältet i Österbotten ... Om bara Jukka skulle ha gett sin egenhändigt snickrade låt till någon med en lite yngre röst.

2. Humane "Bubble shell" +
Vår finlandssvenske fotomodell Kim har vänt ihop en låt som inledningsvis känns mycket Justin Timerlake och övergår i lite sent åttiotaligt Janet Jackson. Sommar, strand och sena kvällar. ”My girlfriend left me ’cause I drank too much.Och om inte låten blir intressantare än den blivit efter två verser kommer jag också att lämna den här låten bakom mig och gå vidare.

Sticket och bryggan över till den sista refrängen kommer som den klassiska schlagermodellen påbjuder. Men vad händer? Ingenting. Kim, bättre än så här kan du! Det är som ett ånglok som tuffar i gång, säker start, och säker genomgång, jag känner inte att låten någonsin kommer ut ur den trygga sfären. Våga lite mera, tryck på gasen och spela inte bara säkra kort!!

3. Katra "Vaaratar" +
Tammerforstjejen Katra har fått en låt av den gamle schlagerräven Risto Asikainen. Inledning med ett stänk av Nightwish, övergår till lite Aavaetno. Allt detta innan den hittar hem. Och oj, så den hittar hem. Jag tror redan nu att den här låten kommer att göra något finsk schlagerhistoria. Kanske inte som vinnare, men den kommer inte att försvinna ut i tomma intet.

Vilken fantastisk röst! Katras sköra och kristallklara stämma bär upp den för övrigt hårda låten. Lite stänk av Lordi hörs. Harpan som hörs här och var kan strykas, men refrängen ger mig gåshud. Så bra är den. Heja Katra!

4. Jukka Kuoppamäki "Pikajuna"
Eventuellt en liten aning Mombasa, men annars är det rätt platt fall. Jukkas röst gör sig lite bättre i den här låten, men det är övervägande gubbgarageband med de ensamstående damerna som målgrupp.

"Snabbtåget anländer varje kväll då klockan slår tolv." Precis lika regelbunden och tråkig är den här låten. Kanske är det startplatsen efter Katra som gör att låten faller i skymundan. Men jag blir inte mer eggad av det här än av spenatpaj.

5. Humane "Plane away"
Rösten känns långt borta och effekten gör sig bra. Den kvinnliga stämman är direkt närmare och med ens har Humane skapat en god ljudmiljö. Lite mer tempo under första delen av låten skulle inte skada. Det blir väldigt mycket 90-talsradio av det hela. Kvällens sita tryckare på skoldiskot för 80-talarna.

Men HJÄLP! Vad händer?! Plötsligt kommer en djup manlig röst med operaklingande vibrato. Nej, nej, nej! Nu blev det Maltas Julie & Ludwig – ”On Again, Off Again”. Jag skulle ha lagt min röst på den här låten om det inte vore för avslutningen. Usch!

6. Katra "Tietäjä"
Poetiskt och kristallklart. Mycket stor Tarja Turunenvarning. Tyvärr kör gitarrerna och trummorna över den lätt nertonade rösten. I min inre värld ser jag en becksvart midvinternatt, ett stort vitt fält och en svartklädd kvinna med fackla i handen. Allt är tyst. Tills stora stygga vargen börjar jaga henne. Men så spricker drömmen, jag får inte tillräckligt med input. Nej. Låten är för tam.

21.1.07

Takk fyrir, Ísland!

Islands första semifinal drog ut på tiden i går. Vi följde deras sändning med ordboken i högsta hugg och njöt varje sekund av språket och programledarinnans vackra klänning och fantastiska Star Warsinspirerade frisyr.

Men bidragen. Vad har hänt? Island som genom åren lyckats så bra med Selma, Birgitta Haukdal, Jónsi och Páll Óskar. För att inte tala om Silvía Nótt. I år känns första uttagningen som värsta trubadurtävlingen. Endast ett par av de åtta bidragen lämnade gitarren och barstolen bakom scenen, och förstås gick artisten vidare till final. Bríet Sunna i sin röda klänning kommer vi säkert att se mer av.

Söngvakeppni Sjónvarpsins fyrsti riðill, första omgången av den nationella uttagningen, bjöd trots våra kommentarer på god tv-underhållning. Bland låtskrivarna hittades bland annat Sveinn Rúnar Sigurðsson som var en av bakgrundsfigurerna till Heaven som framfördes av Jónsi i Istanbul 2004. Sveinn kommer att ha med ett till bidrag i årets isländska uttagningar. Under tv-sändningen trippade fjolårsvinnaren Silvia Nótt in och höll låda som den barbieprinsessa med tuggummi i mungipan som hon är.

Island har deltagit i Eurovisionen 18 gånger sedan 1986, och varit snubblande nära en vinst med Selmas All Out of Luck 1999. Två gånger under åren har Island lyckats komma sist i tävlingen, och två gånger har de liksom Finland inte fått delta på grund av dåligt resultat året innan.

I går kväll gick följande tre bidrag vidare till finalen den 17 februari:
  • Sigurjón Brink - Áfram
  • Bríet Sunna Valdemarsdóttir - Blómabörn
  • Matthías Matthíasson - Húsin hafa augu
(Foto: RUV)