15.3.07

Vinn praktikplats!

Telia Sonera erbjuder ungdomar födda 1980-1987 en chans att delta i arbetet kring Eurovision Song Contest. På spel är två betalda praktikplatser som "Event marketing trainee" och "New media trainee".

Tävlingen går ut på att testa de anmäldas kunskap inom Eurovision Song Contest och mobila tjänster. Därför görs urvalet till en början genom dagliga sms-frågor.

Tävlingen är öppen för ungdomar i Finland, Sverige, Danmark, Norge, Litauen och Spanien. Anställningsprocessen inleds per sms till alla anmälda den 19 mars och den 11 april kommer två kandidater per land att möta en expertjury i Stockholm. Efter Stockholmsturen kommer det att avgöras vem som får de åtråvärda praktikplatserna i Europas största tv-program.

Kolla in www.teliasonera.com/esctrainee och fyll i din ansökan där.

12.3.07

Fru Fortuna har talat

Dagens mediejippo är avklarat och äntligen, äntligen vågade Finland bjuda på lite vågad underhållning.

Och då talar jag inte om vågad i bemärkelsen "hoppas de talar bättre utrikiska än så", utan om att det inte blir schlager utan en man i kvinnokläder. Dessutom valde Rundradion att slå på stora trumman och bjöd in Jarkko Valtee och Osku Heiskanen, Finlands i särklass duktigaste drag queens. Mamma som suttit hemma och tittat på direktsändningen sa att hon skrattat så tårarna runnit åt Carolaimitationen. - Försök föreställa dig en lång man i showklänning, med en bilkupéfläkt som blåser i den stora peruken, samtidigt som hen flikar in orden "halleluja" i Lordis Hard Rock Hallelujah, men till 1979:års Israeliska vinnarmelodi Hallelujah.

Programledarna Jaana Pelkonen och Mikko Leppilampi gjorde Eurovisionsdebut och det kändes riktigt bra att se dem på scen. Ända fram till mellanakterna då Thomas Lundin presenterar Finland som en schlager och när han går genom våra schlagersatsningar år för år. DÅ, just då känns det bittert att det blev Pelkonen och Leppilampi som får leda Europas största tv-program. De framför tafatt sina inpräntade replikrader och försöker lätta upp med humor som jag inte har en aning om hur den kommer att funka utanför Finlands territorialområde. Det är synd och skam att vi inte drar nytta av Lundins eurovisionskunskap och proffsiga approach. Men trots allt gör programledarduon sitt framträdande på lite mindre prouken inglis idag än för en dryg månad sedan då jag såg dem tillsammans för första gången.

Den ytterst charmiga snögubben Lissi som med texten "Save the snowmen, stop global warming!" på ryggen assiterade vid lottningen vann mitt hjärta idag. Helt klart.

Dagens påminnare om att det faktiskt är en tävling vi anordnar står Sveriges Christer Björkman för. Han satt snett framför mig då startordningen lottades och aldrig förr har jag sett någon sitta så på helspänn. Sekunderna efter att Sverige fått startnummer 12 i finalen får Frankrike startnummer 13 och då kan inte Björkman längre hålla sig utan skrattar och utropar "-91!" mot Bruno Berberes vid fransmännens bord. I Rom 1991 var Sverige och Frankrike de största rivalerna. Länderna hamnade på samma poängsumma och höll en delad förstaplats under de nervösa sekunderna tills antalet tolvpoängare blivit räknade och när de visade sig vara samma till antalet blev det ännu fler nervkittlande sekunder innan tiopoängarna var räknade och Carola tog vinsten till Norden.

För övrigt kan ju sägas att Finlands startplats som nummer fem i finalen är klart godkänd, framför allt att Hanna Pakarinen sjunger Leave me alone efter irländska Dervish med lugna they can't stop the spring. För Sveriges del är startordningen kanske inte den bästa, de är mitt i startfältet, men om det blir pausnummer mellan låt 12 (Sverige) och 13 (Frankrike) så är det svenska startnumret guld värt.

Här är startfältet för semifinalen och finalen i Helsingforsarenan.
Stay tuned för kommentarer på varje lands bidrag.
(Foto: eurovision.tv)

Semifinalen 10 maj
1 Bulgarien
2 Israel
3 Cypern
4 Vitryssland
5 Island
6 Georgien
7 Montenegro
8 Schweiz
9 Moldavien
10 Nederländerna
11 Albanien
12 Danmark
13 Kroatien
14 Polen
15 Serbien
16 Tjeckien
17 Portugal
18 Makedonien
19 Norge
20 Malta
21 Andorra
22 Ungern
23 Estland
24 Belgien
25 Slovenien
26 Turkiet
27 Österrike
28 Lettland

Finalen 12 maj
1 Bosnien-Hercegovina
2 Spanien
3 från semifinalen
4 Irland
5 Finland
6 från semifinalen
7 från semifinalen
8 från semifinalen
9 Litauen
10 Grekland
11 från semifinalen
12 Sverige
13 Frankrike
14 från semifinalen
15 Ryssland
16 Tyskland
17 från semifinalen
18 Ukraina
19 Storbritannien
20 Rumänien
21 från semifinalen
22 från semifinalen
23 Armenien
24 från semifinalen

Ingen återvändo

Precis just nu börjar allvaret. Helsingfors är invaderat av alla 42 deltagarländernas delegationsledare som officiellt lämnar in sitt lands bidrag. Det här är sista chansen att göra ändringar i de nationella bidragen eller byta ut artister.

I eftermiddag kommer startordningen att lottas ut för både semifinalen och finalen.
Utlottningen kommer att ge oss startordningen 1-28 i semifinalen, startordningen 1-24 för finalen (med tio tomma startnummer för de tio bästa i semifinalen), samt i vilken ordning länderna (1-42) ger sina poäng. Det mest intressanta i år är att fem av 28 semifinalnummer och tre av finalstartnumren är jokrar. Det land som drar ett jokernummer får själva välja sitt startnummer.

Här kommer lite statistik:
-Sist i startfältet har vunnit sex gånger.
-Först i startfältet har vunnit tre gånger.
-Startnummer bland de tre första har vunnit sex gånger.
-Startnummer bland de tre sista sångerna har vunnit 14 gånger.
-Under Eurovisionens 51 år har inget bidrag med startnummer 2, 7, 16, 21, 23, 25 eller 26 vunnit.
-I fjol startade Lordi som 17:e.

Jag kommer att vara på plats i Finlandiahuset och följa direktsändningen som du kan se på TV2 klockan 16.15 eller på www.eurovision.tv. Det är Jaana Pelkonen och Mikko Leppilampi som inleder sin Eurovisionsprogramledarkarriär i dag, så granska dem nu extra noga.