9.2.07

Sverige, vecka 2

Precis som förra veckan är vi politiskt korrekta och låter Melodifestivalens landsman Ola Södermark kommentera morgondagens svenska startfält.

Missa inte Sveriges andra uttagning imorgon klockan 21 på SVT1, SVT Europa och www.svt.se/mello. Och precis som förra veckan kan du passa på att utnyttja hemmabiosystemet, då de digitala sändningarna kan tas emot i 5.1-ljud.


1. Regina Lund "Rainbow star"
Regina Lunds melodifestivaldebut är en fartfylld discodänga som sägs ha en intressant scenshow, men vad skulle man annars vänta sig av den orginella skådespelerskan/sångerskan/konstnären Regina. Låten har en snärtig refräng om att vi alla duger precis som vi är, men tyvärr tror jag inte att det räcker i konkurrensen den här veckan. Startfältet är mycket starkare än förra veckan, och dessvärre tror jag att denna låt faller bort, vilket är synd för det är en av mina absoluta favoriter den här veckan.

2. Marie Lindberg "Trying to recall"
Lågstadielärarinnan Marie gör melodifestivaldebut (och scendebut) i Scandinavium den här veckan. Låten är en stillsam historia som ligger nånstans inom "Singer Songwriter genren". Den bär spår av svensk vispop och jag ser framför mig en liten tjej på en intim scen, sittande på en barstol och spelandes på en gitarr som är nästan lika stor som hon själv. Jag tror att låten kan få svårt att förmedla samma mysiga innerlighet på den stora scenen i Scandinavium. Ballader har haft svårt att hävda sig i melodifestivalen sedan tittaromröstningar infördes. Låten är vacker men jag tror inte på något avancemang för Marie Lindberg.

3. Jimmy Jansson "Amanda"
Jimmy gör sitt tredje försök i melodifestivalen, senast slutade det med en finalplats och en 8:e placering där. Frågan är om han ska göra om bedriften och ta sig till final även denna gång. Min uppfattning är att "Amanda" är en något starkare låt än bidraget från 2005 ("Vi kan gunga") men konkurrensen som han hade i deltävlingen då var betydligt svagare än vad den kommer att vara i Göteborg i år. Amanda är en poppig låt med en smittande refräng som jag tror går bäst hem hos den yngre kvinnliga publiken. Jag tippar på en att Jimmy får nöja sig med en Andra Chansen-biljett i år, hur det sedan går där blir en senare fråga.

4. Cosmo4 "What's your name"
Tjejgruppen Cosmo4 består av fyra tjejer från olka delar av världen som tagit gruppens namn från ordet cosmopolitan som betyder världsmedborgare, och fyran kommer såklart från att de är fyra stycken. Gruppen låter som ett "Spice Girls-light" och det känns tydligt att de är debutanter i sådana här sammanhang. Jag saknar något karaktäriskt i deras framförande av låten. Musiken till låten ligger för övrigt otroligt nära Helena Paparizous hit "Mambo" från förra året. Rapporterna från repetitionerna som säger att tjejerna på scenen använder fläktar som nästan blåser bort de få kläder som de har på sig låter inte heller särskilt lovande. Jag förstår mig inte på det här, jag utfärdar en stor jumbovarning för Cosmo4.

5. Lustans lakejer "Allt vi en gång trodde på"
Veckans inslag av syntpop står bandet Lustans lakejer för. Texten för mina tankar på Orup och de låtar som han under senare år skrivit åt Lena Philipsson. Musiken får mig att tänka på namn som Depeche mode och Pet shop boys. Låten är en skön blandning av 80-talets syntmusik uppblandat med lite pop och en gnutta discomusik. Låten kan säkert bli en radiofavorit och kanske får Lustans lakejer packa sina väskor och ge sig ut på turne i sommar men tyvärr tror jag inte på något avancemang i melodifestivalen för deras del. Min tippning är att de kommer att slåss med Regina Lund om 5:e platsen den här veckan.

6. Jessica Andersson "Kom"
För fjärde gången tar Jessica sats mot schlagertronen som hon faktiskt lyckades nå redan första gången hon ställde upp i melodifestivalen. Ingen har väl heller glömt de små lila shorts som hon hade på sig i förra årets festival som skapade sådana rubriker och diskussioner. I år satsar hon på ett mer påklätt nummer. Låten är en upptempodänga med en stark refräng som växer och blir bättre för varje gång man hör den, jag tror absolut på ett avancemang för Jessica i år. Om det blir en biljett direkt till Globen eller till Andra chansen är oerhört svårt att säga. Mycket kommer att hänga på hur låtarna fungerar på scenen, men i dagsläget lutar jag nog mer mot att det blir Globen för Jessicas del.

7. Svante Thuresson och Anne-Lie Rydé "Första gången"
Svante är en gammal schlagerräv som enligt egen utsago inte en själv kommer ihåg hur många gånger han varit med. Han har även vunnit en gång tillsammans med Lill Lindfors, året var 1966 och låten hette "Nygammal vals". Anne-Lie har varit med två gånger tidigare men nådde som bästa andra chansen 2004. I år ställer de alltså upp tillsammans och framför en låt som låter väldigt mycket Monica Zetterlund. Det är lugnt, harmoniskt och behagligt att lyssna på deras röster passar bra ihop. Det som skulle kunna ställa till det för Rydé/Thuresson är om det inte fungerar på scenen. Men om de inte gör bort sig totalt så tror jag att det kan räcka till andra chansen för dem. De konkurrerar främst med Jessica Andersson om den ena finalplatsen men jag tippar att Svante och Anne-Lie faller på mållinjen.

8. The Ark "The worrying kind"
Enligt alla rapporter i tidningarna så finns det ett bidrag som kommer att sopa mattan med alla andra, och det är The Ark. Efter att ha lyssnat på veckans låtar så är jag nog beredd att hålla med. Låten är en typisk Ark-låt och den växer och växer för varje gång man hör den. Detta är årets överlägset starkaste låt så här långt och jag väntar med spänning på hur deras scenshow kommer att se ut, det sägs att den är något utöver det vanliga. Den första finalplatsen i kväll kommer att tas av The Ark, sedan är det mer ovisst hur det ser ut på de andra platserna i resultatlistan.

Nu ska jag ge mig på att tippa och som jag nämnt så är det mycket svårare än förra veckan, men i dagsläget ser det ut så här:
Till Globen: The Ark och Jessica Andersson
Andra chansen: Jimmy Jansson och Thuresson/Rydé



Valets efterdyningar

Ilta-Sanomat publicerade idag smaskigt skvaller om programledarvalet för Eurovisionen.

Valet av den manlige programledarren vållade problem i Rundradions korridorer då man inte kunde komma överens, skriver IS. Förra tisdagen kallades Heikki Paasonen, Thomas Lundin och Mikko Leppilampi till provfilmning tillsammans med Jaana Pelkonen. Efter provfilmningarna fortsatte valångesten. Eftersom man inte kunde vaska fram en programledare sägs det att EBU gjort valet lätt för Rundradion. De förordade nämligen Leppilampi som senare valdes till programledare.

Paasonen har i kvällspressen uttryckt sin förvåning och missnöje över valet. Självklart ville han bli vald. Även Lundin ville förstås bli vald, han skriver på sin webbsida att det är en dröm han haft sedan barnsben. Både Paasonen och Lundin hade många anhängare, dock sägs inte många ha lyft fram Leppilampi som ett alternativ. Paasonens stöd kom främst från Rundradion i Tammerfors och Lundins från Huvudstadsregionen. Lundin säger på skoj till IS att han hoppas valet inte haft att göra med språkpolitik så att han därför skulle ha fallit på mållinjen på grund av sitt svenska modersmål.

8.2.07

Kval 4

Det fjärde och sista startfältet är släppt. Som vanligt har jag följt magkänslan då jag kommenterat låtarna och som vanligt har jag också satt plustecken efter de låtar jag gillar bäst. Jag tycker att det här är det starkaste startfältet vi hört hittills i år. I Finland åtminstone. :-) Både Laura och Beats and Styles levererar riktigt skön musik som jag gärna lyssnar på igen.

Röstningen sker som tidigare per telefon (0,50 euro per samtal +lna) eller sms (0,50 euro per meddelande). Rösta på ditt favoritbidrag kan du göra från och med klockan 12.00 på lördag. Varje artist går vidare till finalen i Åbo nästa lördag med det av deras bidrag som fått flest röster.

Eurovisionens fjärde och sista deltävling direktsänds från Tohloppistudion i Tammerfors på lördag klockan 19.00 i TV2, Radio Vega och Radio Suomi. Du kan dessutom följa sändningen live på webben. Redan nu kan du tjuvlyssna på bidragen på www.yle.fi/eurovision.

OBS! Detta är den korrekta ordningen på bidragen. Rundradion har tyvärr distribuerat låtarna i fel ordning, vilket märktes i förhandslyssningen. Men låtarna är trots allt desamma och i tv-sändningen torde de framföras i denna ordning.


1. Laura – ”Kosketa mua”
Musik & Arr: Make Kolehmainen, Mats Tärnfors. Text: Tracy Lipp, Mats Tärnfors, Martti Vuorinen.
Rösta genom att ringa 0700-717-01 eller sms:a 1 till 17132.

Drömmande inledning i en låt som känns som gjord för Lauras röst. Redan första refrängen lyfts låten. Den manliga tilläggsrösten ger ett skönt tillskott, även om rösterna är så pass lika att jag till en början undrar om det bara är Laura som fått en sparv i halsen. Nu, efter fyra veckor, bjuds vi äntligen på den här schlagertävlingens första riktiga tonartshöjning. Men låten är rätt platt om man tänker in den i ett europeiskt sammanhang. Inget någon kommer att spela i bitar på schweizisk lokalradio under sommaren.


2. Beats and Styles – ”See the Signs” +
Musik & text: Jaakko Manninen, Asmo Soivio, Heikki Liimatainen, Anna Nordell, Charles Salter. Arr: Jaakko Manninen, Heikki Liimatainen.
Rösta genom att ringa 0700-717-02 eller sms:a 2 till 17132.

Det här är rätt så Beats and Stylesaktigt och just därför passar det in som mothugg till all den finska schlager vi hört hittills i år. Det är melodiskt och skönt med tydlig skillnad på ackompanjemang och sångtext. Det är lite kalkonvarning över det här bidraget. Det känns nästan lite för pratigt. Bryggan är riktigt Madonna á la 80-tal och här kommer tävlingens andra tonartshöjning, om inte så präktig som B&S skulle kunna åstadkomma.


3. Jann Wilde & Rose Avenue – ”Rock'n'Roll Dreams”

Musik & text: Jann Wilde. Arr: Jann Wilde & Rose Avenue.
Rösta genom att ringa 0700-717-03 eller sms:a 3 till 17132.

En amerikansk high schoolkomediinledning får mig att känna 60-talsvibbar och ungefär inget annat. Bidraget framförs med (alltför) stor betoning på de instrumentella partierna och här och var pausar den upp för lite sång. Men för övrigt ger låten inget att ta tag i, kanske då att den har ett beat som kan skvala i öronen då man går i stepmaskinen på gymet.


4. Laura – ”Take a Chance” +

Musik, text & arr: Make Kolehmainen, Mats Tärnfors.
Rösta genom att ringa 0700-717-04 eller sms:a 4 till 17132.

Europopintro med något som mycket glädjande för mina tankar till hennes - för mig ännu ofattbara kalkon - Addicted to You från 2002. Att låna något av Abba är ju ett vinnande koncept i den här tävlingen, men här är det nog bara namnet som är halvlånat. Det känns lite powerwalk runt Tölöviken och sjuttiotalsmusikal. En feelgoodlåt vars klubbremix jag är övertygad om att kommer spelas varm på nattklubbarna i vår.


5. Beats and Styles – ”Take it Back”
Musik & text: Jaakko Manninen, Asmo Soivio, Daniel Wahlgren. Arr: Jaakko Manninen.
Rösta genom att ringa 0700-717-05 eller sms:a 5 till 17132.

Det bådar inte gott att låten börjar med textsnutten ”I’m bored out of my mind”. Det börjar faktiskt rätt intetsägande, men refrängen har en gnutta reggaestänk som gör att foten börjar röra på sig. ”You can take it back one day” repeteras om och om och om och om igen. Och så kommer en lite halvskrikig och oengagerad brygga. Aldrig trodde jag att tre minuter skulle kännas så långa. Ingen höjdarlåt i min värld.


6. Jann Wilde & Rose Avenue – ”Cinnamon”
+
Musik & text: Jann Wilde. Arr: Jann Wilde & Rose Avenue.
Rösta genom att ringa 0700-717-06 eller sms:a 6 till 17132.

Och så har vi fallit tillbaka i trubadurträsket. Verserna är oartikulerade och det engelska uttalet rent av bedrövligt. Gitarr, piano och lite väsande sång levererar Jann Wilde & Rose Avenue. Någonstans ringer en John Lennonklocka i mig, men det vore oförskämt att jämföra en så odödlig musiker med det här. Kanellåten lämnar absolut inga bestående avtryck i mitt huvud även om den fungerar bra som bakgrundsmusik.

Nordiska rådet

Dagens goda nyhet är att Thomas Lundin kommer att kommentera eurovisionsbidragen i inför ESC-programmet där norden tycker till om resten av Europa. Detta enligt hans webbsida www.thomaslundin.nu.

Programmet kommer att spelas in i Stockholm i månadsskiftet mars-april och vi ser några nya ansikten i rutan i år. Den svenska representanten har bytts ut med jämna mellanrum, så högst troligen i år också. Sympatiske Jostein Pedersen, som införde eurovisionsuttrycket "tissepause" (toalettpaus under de mindre fantastiska låtarna), har avgått för Norges del. Han har varit Norges eurovisionsansikte utåt i många, många år. Nu efterträds han av Per Sundnes.

Vad som sker med Islands representant Eirikur Hauksson återstår att se. Han tävlar som bäst i de nationella isländska uttagningarna och om han blir vald att representera sin hemholme är det sannolikt att han inte kommer att kommentera bidragen i tv.

Även här på bloggen lovar jag att det ska komma kommentarer till alla europeiska bidrag, både vad gäller deras musikaliska prestationer, deras musikvideor och framför allt vem som gör vad under repetitionerna i Helsingforsarenan. Jag fick ackrediteringsansökan godkänd igår och kommer därför att kunna leverera kvällsskvaller från Eurovisionen direkt när det börjar ske något.
(Foto: Carl-Johan Söder/SVT)

Här kan du se fjolårets Inför ESC via SVT:s webbtv-arkiv.

Känd och rik

Kändisskap och överdriven rikedom är inte nödvändigtvis förknippbara. Om man inte har vunnit Idols, det vill säga. Det kan man dra som slutsats om man kollar på de i Finland beskattningsbara inkomsterna bland årets finländska schlagerartister.

Hanna Pakarinen, 25, tjänade ifjol 115 933 euro
Beats and Styles-Jaakko Manninen, 27, tjänade ifjol 61 060 euro
Jani & Jetsetters-Jani Forsman, 26, tjänade ifjol 35 105 euro
Laura Voutilainen, 31, tjänade ifjol 29 100 euro
Humane-Kim Herold, 27, tjänade ifjol 28 280 euro
Beats and Styles-Asmo Soivio, 32, tjänade ifjol 25 350 euro
Thunderstone-Nino Laurenne tjänade ifjol 22 900 euro
Lovex-Torsti Mäkinen, 24, tjänade ifjol 12 212 euro
Kentala tjänade ifjol 8 470 euro
Katra tjänade ifjol 5 430 euro
Jukka Kuoppamäki hade inga beskattningsbara inkomster i Finland i fjol, eftersom han bor och betalar skatt i Tyskland. Dock har han en förmögenhet på 42 600 euro.

Flest länder någonsin

I år deltar flest länder någonsin i Eurovisionen. I år välkomnar vi Montenegro som självständig stat och Georgien till Eurovisionen.

Liechtenstein har två gånger försökt delta, men eftersom de inte är medlemmar i EBU har deras försök inte lett någon vart. Slovakien har ännu inte visat sig intresserade av att delta. Italien har som bekant valt att hoppa av tävlingen, likaså har Luxemburg hållit sig undan några år.

7.2.07

Dagen efter

Som med allt annat ska man sova en natt på det. I går hade jag en konstig känsla i hela kroppen, visste inte riktigt vad det var. Programledarvalet berodde det helt klart på, men om det var fel eller rätt kunde jag inte sätta fingret på.

I dag känns det riktigt roligt att Jaana och Mikko valts. Framför allt att han visade prov på både svenskakunskaperna i SVT:s nyheter under kvällen och att Jaana, ella habla el español corrientemente. Duktigt! Kolla in Iltalehtis webbtv för språkprov.

Undrar vad de får i lön för mödan att leda programmet. Det ska jag forska lite i ...

6.2.07

Programledartankar

Jag lunchade i dag tillsammans med Tobias Larsson som är bakgrundsfiguren på Rundradions svenska eurovisionssajt. Vi diskuterade (överraskande nog) programledarskapet och vad det ska bli av Jaana och Mikko. Ska vi få någon nakenkupp i år? Hur går det med språken? Hur ska välkommenhälsningen gå i år?

Det är inget enkelt jobb att vara programledare för eurovisionen. Vi i Finland har kanske inte Europas största erfarenhet då det gäller direktsända program. Och då syftar jag på program,
inte direktsända konserter, sportmatcher eller prisutdelningar. Eurovisionsschlagerfestivalen är ett tv-program som sänds över hela Europa och även tas emot i andra kontinenter. Vi talar om hundratals miljoner tv-tittare. Det är en rätt stor press på programledarna.

Hur går det om och när något strular? Det har hänt att rösträkningstavlan löpt amok, eller helt enkelt slocknat. Då står programledaren där ensam i strålkastarljuset och med långt över 200 miljoner ögon på sig. Hur påläst han eller hon än är så händer det som inte får hända och vips så ska det dras underhållning ur hatten. På ett språk som nu inte är modersmål för varken Jaana eller Mikko.

Vi satt idag och skrattade oss tårögda över Karin Falck som i Stockholm 1975 glatt gav "Three points on the Turkey" (tre poäng på kalkonen) och undrade "How much is seven in France?" (hur mycket är sju i Frankrike?). Någonstans innerst inne önskar jag ju att vi skulle få se någon liten groda i Hartwall Arenan också. Det ger mänsklig touch på programmet. Men jag är övertygad om att Rundradion inte delar mina förhoppningar.

Rednex diskade

Svenska discocountrygruppen Rednex, som tillsammans med rumänska Ro-Mania kvalificerats till den rumänska schlagerfestivalen, snubblade på målsnöret.

Enligt Aftonbladet har bidraget diskvalificerats eftersom delar av låten redan getts ut på skiva. För en vecka diskvalificerades svenske schlagergurulåtskrivaren Thomas G:sons bidrag i samma rumänska tävling. Orsaken där var att artisterna som skulle framföra bidraget aldrig dök upp!

Rednex frontfigur Annika Ljungberg spekulerar i Aftonbladet om en rumänsk bojkott av svenska artister. Vad tror våra rumänska bloggläsare om detta?

Vår egen Hbl-schlager-Annika sprang för övrigt ihop med Rednex på Arlanda flygplats i Stockholm för två veckor sedan då de förmodligen var påväg till Bukarest ...

Jaana & Mikko

Så var det klart.
Jaana Pelkonen och Mikko Leppilampi står som värdpar för Eurovisionsschlagerfestivalen i Helsingfors i maj. Jag hoppar inte av glädje, men samtidigt gråter jag inte kaskader av lilleskuttårar heller. Kompromiss. Tja. Jo. Det kunde ha slutat mycket värre :)

Pressuppbådet var stort i gamla studenthuset idag då Yle avslöjade programledarna, men det viskades redan innan om Jaana och Mikko. Så bra är alltså Yle på att hålla hemligheter.

Både Jaana och Mikko är unga och ser bra ut, och trots att de inte känner varandra sedan tidigare fungerar personkemin riktigt bra. Men Jaana måste lära sig att LE. Under presskonferensen svarade hon leende på alla frågor och intygade att hon var överlycklig, men så fort hon fick en fråga och själv inte talade sjönk mungiporna ner och det syntes hur tankarna snurrade i huvudet. Det är ju tur att hon är vacker.

Och engelska språket. Just nu känns det mest som "prouken finnis inglis". Jag kräver skärpning på den fronten. Skeppa iväg dem till England i några veckor för att få en dos uttal! Då skulle åtminstone jag känna mig lite bättre till mods och inte ha den där känslan av pinsamhet hängande strax över huvudet.
(Foto: HBL/Björn Heselius)

4.2.07

Vem blir programledare?

Thomas Lundin, Anna Sorainen, Mika Häkkinen, Riku Riihilahti, Linda Lampenius, Maria Guzenina, Mr. Lordi, Mark Levengood, Arja Saijonmaa, Peter Nyman, Ville Valo, Leif Segerstam, Marco Bjurström, Ella Kanninen, Erkki Toivanen, Jaana Pelkonen, Heikki Paasonen, Aira Samulin, Jorma Uotinen, Irina Björklund, Jani Toivola, Marion Rung, Jari Sillanpää, Tarja Turunen, Erkki Toivanen, Anne Pohtamo, Bettina Sågbom-Ek, Lorenz Backman, Mikko Leppilampi, Maria Lund, Arto Nyberg, Axl Smith eller Eva Kela?

Vem blir programledare för Eurovisionsschlagerfestivalen i Hartwall Arenan? Diskussionen går vild på nätet. Vilka språk ska värdparet prata och ska det vara ett traditionellt kvinna-man-par eller ska vi göra som Israel gjorde ett år och ha ett kvinna-kvinna par, eller göra det helt tvärtom? Och ska programledaren bo i Finland eller räcker det med finländsk anknytning?

På Rundradions eurovisionsforum talar var och varannan inläggsskribent sig hesa för Arja Saijonmaa. Och jag har en tendens att hålla med. Tänk om Finlands ansikte utåt blev denna FN:s goodwillambassadör . Den mindre propra baksidan finner du på YouTube där Arja visar tecken på äkta finsk sisu.

På tisdag offentliggörs programledarna för Eurovisionen. Jag kommer att vara på plats på presskonferensen och meddelar direkt vem det blir.

13 melodifestivaler senare

Jag kan inte komma ihåg när det skulle ha varit en så här späckad schlagerkväll tidigare. Tretton (!) länder schlagrade loss igårkväll, och jag satsade på att zappa mellan alla de europeiska tv-kanalerna för att kunna leverera kommentarer om alla bidragen. Efter en knapp timme insåg jag att även den värsta schlagerfanatikern ibland måste inse sina begränsningar. Inte ens jag lyckas kommentera cirka 150 framträdanden på en kväll :)
Jag satsade i stället lite mer på de nordiska tävlingarna.

Finland
har jag redan kommenterat, men har ännu inte ritkigt kunnat bestämma mig för vad jag tycker om resultatet. Kentalas första framträdande var ju så mycket bättre än det som gick vidare. Och Johanna Kurkelas sång i det andra bidraget var ju fantastisk, men scenshowen i det vinnande bidraget satt som en smäck.

Svenska melodifestivalens första etapp förlöp smärtfritt. Förutom att jag då höll på att falla av stolen då Tommy Nilssons dötråkiga ballad gick vidare. Jag vågar gissa att framgången beror på att det är länge sen den svenska balladprinsen synts eller hörts med något nytt. Ingen framgång för den låten i Globen är jag övertygad om. Däremot blev jag överlycklig (som säkert halva Sveriges befolkning) över att se Anna Books efterlängtade comeback. Hon fullkomligt strålade av glädje och trollband tv-tittarna med sin låtsaslatino och sambakoreografi. Expressens Anders Nunstedt har döpt om henne till Anna Powerbook. :) Knappast heller någon chans i Globen för den här låten, men Anna är tillbaka i svenskarnas närminne nu, och det räcker med att man blir glad av musik för att vilja lyssna på den igen.

Jag vägrade acceptera Kristian Luuk som programledare och försökte verkligen hitta något att fälla honom på, men näpp. Han lyckades faktiskt riktigt bra med sin speciella humor och ironiska egocentrering. För att inte tala om det andra pausnumret, den specialskrivna Melodifestivalmusikalen som efter alla deltävlingar kommer att vara en komplett musikal. OJ! WOW! Se och lär Finland!
  • Läs mer om den svenska melodifestivalen på www.svt.se.

Estland valde sitt Helsingforsbidrag igår. Det blev vinnarsläkten Padar som står för det estniska bidraget iår. Gerli Padar (vars bror Tanel Padar vann Eurovisionen 2002 i Köpenhamn) sjunger den trallvänliga låten Partners in Crime. Vinst i Helsingfors? Mnjäaee, tror inte det. Men klart godkänt får vårt södra grannland.
(Foto: ETV)

I Norge har alla semifinaler avgjorts. Sex bidrag har gått direkt till finalen och kvar är bara Siste sjansen innan finalstartfältet är klart. I går gick en RIKTIGT klassisk klichéschlager á la Lotta Engberg till final, Jenny Jenssens Vil du ha svar får till och med klassiska Kikki Danielsson att blekna i jämförelse. Men kontrasternas land Norge sände också vidare ett oväntat bidrag, punkpoppiga Wannabe som framfördes av Crash! (bilden) har lite Lordi (eller Wig Wam)-stämpel på sig, den är helt annorlunda och kan vinna på just det. Men som sagt, inget är avgjort än.
(Foto: NRK)

Och på den förtrollade ön Island överträffar Söngvakeppni Sjónvarpsins sig själv varje vecka. Om inte i överdådig scenbyggnad eller publikrekord så i musikalisk diversitet. Jag kan inte sluta förvånas av islänningarnas breda musikkultur. Det isländska finalstartfältet är nu klart och där hittar vi både tidigare vinnare, schlagergurur, folkmusik och förstås lite Páll Óskar goes George Michael-stuk. Jag tippar på en mycket intressant final i Reykjavík.
Hafsteinn Þórólfsson på bilden framförde ett av kvällens vinnande bidrag, Þú tryllir mig.
(Foto: RUV)
  • www.ruv.is hittar du alla låtarna och information om bidragen.

I Lettland ordnades den sista semifinalen igår och vår Geir Rönning gick vidare med Robert Wells till finalen den 24 februari i Ventspils. För övrigt är fyra av de fem låtar som gick vidare igår skrivna av svenskar! I den lettiska finalen står definitivt Jolanda Suvorova (bilden) för den mest excentriska frisyren.
(Foto: LTV1)

I Rumänien har båda semifinalerna avgjorts och även där får vi se lite skandinaviskt i finalen. Svenska countrypoppiga Rednex tävlar med Well-oo-wee i Bukarest den 10 februari.
(Foto: TVR)

Utöver dessa höll också Malta, Polen och Slovenien sina nationella finaler igårkväll.
Semifinaler hölls dessutom i Bulgarien, Litauen och Spanien förutom de jag kommenterat här ovan.

Sammanfattningsvis tycker jag att det är taskigt av oss att hela tiden klanka ner på den finska produktionen. Visst, i sig är det bra att vi är kritiska. Jag tar också på mig skulden, vi ser ofta de andra länderna som fantastiska och glorifierar deras evenemang. Speciellt den svenska melodifestivalen som är en av föregångarna med deltävlingar.

Men inte är de andra länderna bättre på allt. Vi har alla våra akilleshälar. Sverige med sin känsla av att alltid behöva pressa fram det allra bästa av det bästa, där jämförs allt med den nästan helgonförklarade sankta Carola. Ingen får en ärlig chans. Och på Island tenderar allt att bli lite Pall Òskar, på samma sätt som vi i Finland nu ser en tydlig heavytendens. Norge i sin tur faller ofta på sin etnolinje.

Efter en helg av mer glättig och prutthurtig schlager än vad som kan rekommenderas ser jag fram emot att börja lyssna på de tunga, djupa och smöriga balladerna och den uppskruvade poweretnon som bara balkanländerna kan leverera.

Dessa är klara

Efter gårdagens schlagerrumba har startfältet i Eurovision Song Contest börjat ta form. En del av de europeiska länderna har hittills bara valt artist och låtvalet avgörs senare. Här är de länder som redan fattat beslut om artist och eventuellt bidrag.

Albania Albanien
Artist: Aida & Frederik Ndoci
Bidrag: Balada e gurit

Andorra Andorra
Artist: Anynomous
Bidrag: Save the World

Bosnia & Herzegovina Bosnien och Hercegovina
Artist: Marija Sestic
Bidrag:

Cyprus Cypern
Artist: Evridiki & Dimitris Korgialas
Bidrag: Comme si comme ça

Estonia Estland
Artist: Gerli Padar
Bidrag: Partners in Crime

Georgia Georgien
Artist: Sopho Khalvashi
Bidrag:

Ireland Irland
Artist: Dervish
Bidrag:

Israel Israel
Artist: Teapacks
Bidrag:

Malta Malta
Artist: Olivia Lewis
Bidrag: Vertigo

Moldova Moldavien
Artist: Natalia Barbu
Bidrag: Fight

Netherlands Nederländerna
Artist: Edsilia Rombley
Bidrag:

Poland Polen
Artist: The Jet Set
Bidrag: Time to Party

Switzerland Schweiz
Atist: DJ Bobo
Bidrag:

Slovenia Slovenien
Artist: Alenka Gotar
Bidrag: Cvet z juga

Turkey Turkiet
Artist: Kenan Dogulu
Bidrag:

Belarus Vitryssland
Artist: Dmitry Koldun
Bidrag: Work You Magic