3.2.07

Jämnaste kvalet

Tredje kvalet är över. Och jag tycker fortfarande att det var en rätt jämntjock musikalisk upplevelse. Ungefär som nästanfärdig risgrynsgröt, där det finns några lite hårdare korn kvar som kanske borde koka ett par minuter till innan de serveras.

Men vad hade Johanna Kurkela på sig i sin första låt?! Nattlinne?! I eurovisionen?! NEJ! Fy skäms. Koreografin och den Ryssland 2006-inspirerade dansaren var en mycket bra idé, speciellt som hon grenslade honom i sängen i slutet. Kanske det var någon tanke bakom nattlinnet trots allt. Jag hoppas att han byts ut mot något lite mera spänstigt och ickehackigt till finalen i Åbo.

Och Kentala... första låten var ju självklar vinnare då man hörde och såg den i rutan.Vad hände? Se nu åtminstone till att byta klädsel till nästa framträdande. Annars vet jag inte hur ledsen jag blir.

Sist men inte minst. (I annat än fanklubbens medelålder.) Lovex. Hur såg de ut? Och hur lät de? Jag hade ingen aning om att de skulle ha så mycket anhängare. Är det jag som blivit gammal som inte förstod mig på deras musik och framträdande? För att inte tala om sångarens uttalande efter det andra framträdandet. Får man säga i direktsändning vilken av sina låtar man vill att publiken ska rösta på?

Nu blir det dags för Sveriges första semifinal.
Stay tuned, vi återkommer på bloggen senare!

2.2.07

Sveriges första startfält

Missa nu för allt i världen inte SVT:s direktsändning av Melodifestivalen imorgon kväll.
Jag har alldeles nyss tjuvlyssnat på hela morgondagens startfält. Och för att få det alldeles politiskt korrekt och inte bränna alla mina broar till grannlandet i väst har jag låtit en alldeles äkta rikssvensk norrlänning kommentera bidragen :)

Så här tycker Ola Södermark om melodifestivalens första deltävling i Jönköping.

1. Elin Lanto - Money
Elin Lanto levererar en glad och medryckande låt med Abba-influenser och en tuggummirefräng som fastnar i huvudet redan efter första lyssningen. Detta kommer säkert att tilltala den yngre publiken och bör ge Lanto en biljett till Andra chansen. Jag tycker om det här och skulle gärna ge min röst till detta bidrag.

2. Andersson & Gibson - Anything But You
Schlagerdebutanten Andersson och den mer festivalmeriterade Gibson ger oss i detta bidrag en låt som påminner väldigt mycket om något som Simon and Garfunkel skulle ha kunnat spela in. En ganska anonym låt som inte lämnar nåt bestående intryck hos mig. Funkar bra som bakgrundsmusik i bilen men är troligtvis chanslös i denna tävling.

3. Anna Book - Samba sambero
Min barndomsfavorit Anna Book står för kvällens starkaste bidrag. En klassisk schlager med lite klubbstuk och startfältets starkaste refräng. Den positiva energi som Book utstrålar på scenen borde tillsammans med den catchiga refrängen kunna räcka hela vägen till finalen i Globen.

4. Addis Black Widow - Clubbin
Kvällens mest annorlunda bidrag kommer från Addis Black Widow. Ett typiskt ABW-sound men låten saknar en stark refräng, vilket gör att låten snabbt blir tråkig och enformig att lyssna på. Kvällens kalkonvarning och den bör inte vara i närheten av nåt avancemang i tävlingen.

5. Andreas Lundstedt - Move
Andreas levererar en låt med mycket klubbkänsla och jag har en känsla av att han kommer att bjuda på en snygg scenshow. Jag gillar låten men är rädd att den är för svår och omelodisk i detta sammanhang. Jag tror att det är stor risk att han hamnar på den snopna 5:e platsen.

6. Tommy Nilsson - Jag tror på människan
Inte helt oväntat bjuder Tommy Nilsson på en powerballad på svenska, ett recept som visat sig mycket framgångsrikt för honom tidigare. En vacker text tillsammans med Tommys starka röst kommer att ge honom en hel del röster. En stark kandidat till att gå vidare i tävlingen.

7. Sofia - Hypnotized
Debutanten Sofia bjuder på en låt med starka grekiska tongångar som snabbt för mina tankar till Helena Paparizou. Tyvärr är texten lite för anonym för att riktigt fastna hos mig, låten kan bli en hit på dansgolven men här tror jag att den får svårt att ta sig vidare.

8. Uno & Irma - God morgon
Ett typiskt Svenningsson-sound och en stark refräng gör detta till en av de starkaste bidragen i denna deltävling. Unos och Irmas röster skapar en trivsam atmosfär som man gärna vill höra mer av. Den positiva känslan som låten förmedlar och den trallvänliga refrängen får mig att tro på ett fortsatt liv för denna låt längre fram i tävlingen.


Mitt tips:
Till Final: Anna Book och Uno&Irma
Till Andra Chansen: Elin Lanto och Tommy Nilsson

Melodifestivalen sänds i SVT 1 och SVT Europa i morgon lördag klockan 21.00 finsk tid. Passa på att utnyttja hemmabiosystemet, med digibox tar du nämligen emot sändningen i 5.1-ljud!
Kolla också in www.svt.se/melodifestivalen och www.sr.se/melodifestivalen.

31.1.07

Kirka har gått ur tiden

Sångaren Kirka Babitzin har gått bort. Han dog under morgonnatten 31.1.2007 i en sjukdomsattack. Kirka föddes i Helsingfors 22.9.1950.

Kirka var en av Finlands mest omtyckta artister och fick sitt genombrott 1967 med Hetki lyö. 1984 representerade Kirka Finland i Eurovisionen i Luxemburg med den trallvänliga schlagern Hengaillaan. Under sin karriär hann Kirka släppa 27 album. Albumet Surun pyyhit silmistäni blev tidernas tredje mest sålda finländska album med 208 975 sålda skivor i slutet av 2004.

Radio Suomi sänder programmet Kirka in memoriam i kväll 31.1 klockan 18.03-19.55.
(Foto: Yle)

Guldgruva på webben

Rundradions levande arkiv har nu fått en Eurovisionsavdelning.
På webben kan du nu se videoklipp och ljudupptagningar från Eurovisionens barndom och se Finlands första trevande steg som liten gröngöling.

Hur klädde artisterna sig och hur såg scenshowen ut från starten? Eller fanns det ens någon show att tala om då Finland första gången deltog i tävlingen med Laila Kinnunen och Valoa ikkunassa 1961? Och hur såg Ann-Christines klänning ut då hon sjöng Playboy 1966? (Det var hennes egen klänning, eftersom hon inte gillade den Yle valt ut och därför "råkade" hälla te över den.)

Gå in på www.yle.fi/elavaarkisto och forska.
En liten varning kan vara på plats, timmarna flyger förbi när du väl fastnat i schlagerhistorien säger han som vakade halva natten framför datorn.
(Foto: Yle)

30.1.07

Tredje veckans artister

Kentala
Harri Kentala såg vi senast i dessa sammanhang 2005 då han kom på en andra plats i de finska eurovisionsuttagningarna. Kentala föddes 1977 i Helsingfors men har spenderat sin barndom i österbottniska Kaustby. Re
dan 1996 bildades hans band Wee People som han ännu uppträder med vid sidan av sin solokarriär och studierna vid Sibeliusakademin.
www.kentala.net

(Foto: YLE)


Johanna Kurkela
Johanna kanske känns igen från radion, hennes första singel Olen sinussa har gått varm på de finska radiokanalerna efter releasen 2003. Hon har även hörts sjunga andliga sånger på samlingsalbum.
2004 släppte hon Tahdon tanssia kanssasi tillsammans med Tomi Metsäketo och samma år kom hennes debutalbum Hetki hiljaa.
www.johannakurkela.net

(Foto: YLE)


Lovex
Gruppen Lovex i sin nuvarande sammansättning kom till 2004 och spelar rock’n’roll så som de själva anser att den ska framföras – för högt, rakt från hjärtat och med glimten i ögat.
Ödmjukheten har de lagt åt sidan – alla rockband med självrespekt vet att just de är världens bästa band. Och det får de gärna tycka efter att debutsingeln Bleeding från 2005 gick rakt upp till singellistans andraplats. Debutalbumet Divine Insanity kom året efter och nu satsar Lovex på schlagerfestivalen.
www.lovex.fi
(Foto: YLE)

Kval 3

På lördag kommer vi att få höra det jämnaste startfältet hittills. Det har med andra ord varit svårt att tippa utgången den här veckan, men här kommer mina kommentarer. Och som vanligt betyder plustecknet efter bidragets namn att jag skulle rösta det till final.

Röstningen fungerar som vanligt per telefon (50 cent per samtal +lna) och sms (50 cent per meddelande). Röstningen inleds på lördag klockan 12.00.

1. Johanna Kurkela – ”Olet uneni kaunein”
Musik & arr: Tomi Aholainen. Text: Sinikka Svärd
Rösta genom att ringa 0700-717-01 eller sms:a 1 till nummer 17132

Ett intro á la svensk schlager leder denna ballad vidare i ett vackert arrangemang. Johannas röst bär inte riktigt upp låten som skulle må bra av en stark och dominerande röst. Det är riktigt ansträngande att lyssna på hennes viskningar i bryggan. Musiken är vacker men varken andas något nytt eller ger livsgnista.


2. Kentala – ”Merry-Go-Round” +
Musik, text och arr: Harri Kentala, Janne Hyöty
Rösta genom att ringa 0700-717-02 eller sms:a 2 till nummer 17132

Min första tanke är – Nej, inte en trubadurlåt till. Men låten går snabbt över i något lite mer poppigt, det är lite barnsång goes twist utan att twista till det tillräckligt. Kentala har ett eget sound, kanske inte lika tydligt som uppstickarna Humane och Jani & Jetsetters, men hans röst är säregen och bär väl upp den snabba låten utan att kännas pinsam


3. Lovex – ”Anyone Anymore”
Musik & text: Lovex.
Arr: Lovex, Erno Laitinen
Rösta genom att ringa 0700-717-03 eller sms:a 3 till nummer 17132

Lite hårdrock wannabeintro överraskar. Jag hade inte förväntat mig så skarpa gitarrer och trummor av Lovex. Tyvärr är det omöjligt att urskilja sångtexten, några ”you” och ”moving on” tror jag mig höra. Jag efterlyser bättre artikulering och mindre tydlig gitarr i låten som faktiskt har ett trallvänligt instrumentellt parti.


4. Johanna Kurkela –
”Jossain metsäin takana”
+
Musik & arr: Tomi Aholainen. Text: Heikki Kärkelä
Rösta genom att ringa 0700-717-04 eller sms:a 4 till nummer 17132

Johanna stämmer upp en klar stämma i denna etnopopballad som låter lite som Josefin Guldbrandsens norska fjolårsbidrag. Musiken och texten går hand i hand på ett naturligt sätt som gör att låten inte blir tråkig utan faktiskt riktigt njutbar.


5. Kentala – ”Left My Heart Behind”
Musik & arr: Harri Kentala, Janne Hyöty. Text: Harri Kentala, Maria Ilmoniemi
Rösta genom att ringa 0700-717-05 eller sms:a 5 till nummer 17132

Skön inledning som övergår i en lättlyssnad halvrockig slagdänga. Faktum är att låten är så lättlyssnad att jag slutar tänka och bara lyssnar, men inget fastnar efteråt. Kanske har jag lite lägre puls. Det känns trots allt lite mer sommarkonsert på stranden än Eurovision Song Contest.


6. Lovex ”Wild And Violent” +
Musik & text: Lovex.
Arr: Lovex, Erno Laitinen
Rösta genom att ringa 0700-717-06 eller sms:a 6 till nummer 17132

Skrammelrock med lite melodisk gitarr i botten och väsande röst där jag än en gång inte lyckas urskilja texten. Ironiskt nog ger låten sitt namn till trots inget vilt och våldsamt intryck. Jag skulle kalla det snällt och puttenuttigt lekande med stora pojkarnas instrument.

Finlands andra vinst

Eurovision Song Contest drog i gång 1956 som en tävling de västeuropeiska rundradiobolagen gemensamt ordnade. Schweiz agerade värdland för den första eurovisionen och sedan 1958 har, med några undantag, det vinnande landet stått som värd för den kommande tävlingen.

Den politiska delningen av Europa i öst och väst ledde till att de östra rundradiobolagen 1977 kom upp med en motsvarighet till eurovisionen, Intervision Song Contest, som hölls i Sopot i Polen. Finland deltog i både intervisionen och eurovisionen och vann faktiskt den förstnämnda med Marion Rungs Hyvästi yö (eng. Where is the Love) 1980. 1981 ordnades på grund av den politiska situationen i Polen ingen tävling och Intervisionen gick i graven.

Finland deltog i eurovisionen första gången 1961 och representerades då av Laila Kinnunen som sjöng Valoa ikkunassa i Franska Cannes. Sedan dess har Finland deltagit varje år förutom 1970, 1995, 1997, 1999, 2001 och 2003. De senare åren på grund av dåligt resultat i tävlingen året innan. Vår bästa placering är förstås 2006 med Lordis Hard Rock Hallelujah. Innan dess var faktiskt Marion Rung ute och spökade igen, hon står för vår bästa placering innan 2006 med Tom tom tom från 1973 då hon tog oss upp till en sjätteplats. Finland har kommit på sista plats åtta gånger, varav tre gånger med noll poäng.

Mest poäng har Finland tilldelat Sverige genom åren (totalt 117 sedan 1975). Och som tack för det har Sverige gett Finland flest av sina poäng (69 poäng) under alla år vi varit i tävlingen. Allt sedan de baltiska länderna kom med i tävlingen har kritiska röster klagat på att de bara röstar på varandra och därför alltid tar hem vinsten. Annat är det med oss i Norden som självfallet bara röstar på de bästa bidragen, det vill säga de från Sverige, Finland, Norge, Danmark och Island.

All PR är bra PR

Tietäjä går fri från plagiatanklagelserna.

Rundradions oberoende expertgrupp har i dag konstaterat att bidraget Tietäjä inte är en kopia av Within Temptations Jillian (I'd Give My Heart). För att kunna kallas plagiat säger man att melodin och harmonin måste vara identiska genom hela kompositionen. Vidare säger man att refrängen och introt har samma rytmik och därför kan liknas vid varandra, och att verserna har har egen karaktär i Tietäjä.

Så nu kan upphovsmännen Ilkka Vainio och Risto Asikainen samt artisten Katra andas ut. Det var på håret att bidraget skulle ha diskvalificerats innan Rundradions expertgrupp kom med sitt utlåtande. Och som vi sedan tidigare vet är all PR bra PR.

Eurovisionssajter runt om i Europa har redan kommenterat det omtvistade bidraget.
Och då gäller ju redan mitt tidigare utlåtande att Katra skulle skriva eurovisionshistoria. Jag måste dock samtidigt krypa till korset och medge att jag numera håller Katra som vårt starkaste kort på hand inför den stundande nationella finalen i Åbo. Med lite Ryssland 2006-inspirerat scenframträdande som i Vaaratar tror jag att Tietäjä har goda chanser att tilltala Europa då schlagergenren ständigt söker nya vägar.

Återvinning är inne

Vi återvinner allt i förhoppning att minska sopberget för varje år som går. Potatisskal och grönsaker blir jord, glas smälts ner och blir till nya flaskor och vinylskivor återuppstår som skålar.

Inte är musikvärlden sämre. Nej minsann. Nu går debatten het i kvällspressen om Katras Tietäjä är ett plagiat. Och inte som många spekulerat innan att låten skulle börja jämföras med Nightwish. Det blev holländska Within Temptation som får agera måttstock. 2004 släppte de låten Jillian (I'd give my heart) och jag måste medge att både Tietäjäs intro och refräng känns spöklikt nära släkt.

Kompositören Risto Asikainen säger till esctoday att han medvetet inte gått för nära Nightwish och att han varit förberedd på spekulationer om plagiat. Men inte att det skulle vara i jämförelse med Within Temptation, vars låt Jillian han hörde första gången efter Katras uppträdande.

Rundradion har tillsatt en oberoende grupp som skall utreda huruvida bidraget är för likt Within Temptations låt. I dag tisdag kommer de att lämna sitt utlåtande. Om låten anses vara ett plagiat kommer Katra att tävla i den nationella finalen med sitt andra bidrag, Vaaratar.

Det är inte första gången (och med all säkerhet inte sista gången) en eurovisionslåt blir anklagad för plagiat. Leta reda på era gamla eurovisionsband och lyssna på Liefde is een Kaartspel som representerade Belgien 1996. Leta sedan rätt på Sveriges bidrag 2001, Listen to Your Heartbeat och jämför. Inte för att jag säger att det skulle vara plagiat, men innan tävlingen böt en hel del pengar ägare och alla levde lyckliga i alla sina dagar.
(Foto: Within Temptation)